Lux ministerial: 3.000 de lei in plus la leafa a 470 de bugetari

Data publicarii: 22-02-2008 | Economie

In plina criza bugetara, functionarii Ministerului Agriculturii si cei ai Finantelor cer, cu sprijinul unor parlamentari, o majorare de salarii cu 75%. Astfel, 469 de bugetari pot primi in plus cite 3.000 lei pe luna, noteaza Cotidianul.

In conditiile in care Guvernul cauta solutii pentru majorarea veniturilor bugetare si introduce diverse taxe si impozite in acest scop, functionarii a doua ministere vor salarii cu 75% mai mari. Desi discutiile pe marginea cresterii salariilor bugetarilor in acest an au fost aprinse, Guvernul stabilind ca nu va da decit o majorare de sub 10%, sint si bugetari care pot obtine mult mai mult. Astfel, citeva sute de functionari publici au toate sansele sa primeasca salarii mai mari dupa ce o propunere legislativa a doi parlamentari, un PSD-ist si un liberal, de modificare a OUG privind gestionarea fondurilor comunitare, va trece de plenul Camerei Deputatilor. Motivul invocat: toti s-ar ocupa de gestionarea fondurilor europene.

Proiectul spune ca toti salariatii Ministerului Agriculturii, dar si a trei directii generale din Ministerul Finantelor sa beneficieze de majorare. La Agricultura, din cei 530 de salariati ai aparatului central beneficiaza deja de salarii marite 136 de functionari, urmind ca si alti 372 sa primeasca majorarea de 75 de procente, iar la Finante se vor adauga 97 de angajati celor care deja au salarii majorate. Influenta financiara calculata de Guvern pentru aceasta majorare este de 15,9 milioane de lei pentru un an, ceea ce inseamna ca fiecare dintre cei 469 de functionari posibil beneficiari de majorare va primi lunar aproape 3.000 lei in plus la salariul de baza.

Deja o parte a functionarilor din cele doua institutii beneficiaza de salarii mai mari, intrucit legislatia actuala prevede ca cei care gestioneaza fondurile europene au dreptul la salarii mai mari decit ceilalti functionari publici, sporul adaugat acestora fiind de 75%. Problema este ca si o parte dintre cei care in prezent beneficiaza de salarii marite nu gestioneaza fonduri europene, asa cum prevede legea, iar altii care chiar semneaza pentru acordarea banilor nu au salarii majorate. Astfel, la Ministerul Agriculturii, angajatii Directiei de dezvoltare rurala care au avut doar sarcina de a elabora Planul National de Dezvoltare Rurala, dar care nu lucreaza cu fonduri comunitare, beneficiaza de majorare, iar functionarii de la Directia de buget, finante si fonduri europene, care raspund de gestionarea banilor comunitari, nu au salarii marite.

Motivind ca trebuie sa se uniformizeze modalitatea de plata a angajatilor, pentru ca exista inechitate intre functionari, acum se urmareste ca toate persoanele care au o cit de mica legatura cu politicile europene sa fie adaugate celor care deja primesc salarii majorate, chiar daca legea prevede clar ca numai cei care gestioneaza fonduri nerambursabile ar trebui sa aiba dreptul la cei 75% in plus.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: