Germania plateste unui informator 5 milioane de euro ca sa bage la apa 1000 de bogatani evazionisti

Data publicarii: 23-02-2008 | International

Relatiile dintre Berlin si Vaduz s-au tensionat din cauza unui CD pentru care autoritatile germane au platit cel putin cinci milioane de euro, noteaza Gandul. Discul argintiu continea informatii deosebit de valoroase despre 1000 de germani bogati care, pentru a scapa de impozite, si-au ascuns banii in conturi bancare din Liechtenstein, unul dintre cunoscutele paradisuri fiscale din lume, au relatat cotidianele Suddeutsche Zeitung si Financial Times Deutschland.

Potrivit Ministerului german de Finante, cele cinci milioane de euro nu au fost cheltuite in zadar, deoarece evazionistii vor trebui sa plateasca sute de milioane de euro, impozite restante de care cei in cauza au crezut ca au reusit sa scape.

CD-ul a fost oferit serviciilor secrete germane, BND, inca la inceputul lui 2006 de un informator. Dupa ce s-au consultat cu cancelaria si conducatorii portofoliului finantelor si au primit aprobarea a insusi ministrului, serviciile au decis sa-l achizitioneze, dandu-si seama ca acesta continea dovezi clare despre evaziunea fiscala a celor 1000. Se spune ca investigatorii in probleme de impozite ar fi izbucnit in urale cand au analizat continutul CD-ului. "Marfa", care continea date despre banca LGT din Lichtenstein era, dupa parerea lor, de "calitate superioara" Elementul jenant este ca grupul financiar LGT se afla in sfera de interese a familiei princiare domnitoare din Liechtenstein. Banca anuntase anterior ca i-au fost furate date confidentiale de la centrala bancii.

Pe lista evazionistilor figureaza numeroase personalitati, printre care si directorul Postei Germane, Klaus Zumwinkel, unul dintre cei mai apreciati manageri germani.

Scandalul a avut si implicatii extrem de serioase, atat in plan intern, cat si extern. Social-democratii ar dori sa mareasca pedeapsa maxima (de 10 ani inchisoare) ani pentru evaziune fiscala si, impreuna cu crestin-democratii din coalitie i-au calificat pe vinovati drept "elemente antisociale", "vinovati care submineaza tara". Potrivit unor informatii neconfirmate, suma care a fost scoasa fraudulos din Germania si depusa in Liechtenstein ar fi de 3,4 miliarde de euro.

Pe plan extern, relatiile dintre Germania si Liechtenstein au devenit extrem de tensionate. Premierul micutului stat, Otmar Hasler, si-a manifestat ingrijorarea si nemultumirea fata de faptul ca serviciile secrete germane au achizitionat date furate de la o banca din Liechtenstein. Totusi, in urma vizitei efectuate miercuri la Berlin, unde s-a intalnit cu cancelarul Angela Merkel, premierul s-a angajat ca va colabora cu guvernul german pentru a elucida toate aspectele acestui megascandal financiar.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: