BRD: Leul s-ar putea intari pana la cotatii de sub 3,50 lei/euro pana la sfarsitul lui 2008

Data publicarii: 23-02-2008 | Finante-Banci

Moneda nationala s-ar putea aprecia pana la finalul anului chiar si sub asa numitul nivel de echilibru de 3,50 lei/euro, in conditiile in care evolutia cursului va fi marcata de oscilatii permanente, in functie si de dinamica investitiilor in economia romaneasca, a spus vineri economistul sef al BRD.

"Fluctuatiile cursului de schimb leu/euro sunt de asteptat sa se incadreze in 2008 in +/-10% fata de asa numitul nivel de echilibru de circa 3,50 lei/euro si exista premise ca la finalul acestui an cursul de schimb sa se situeze sub nivelul acesta de echilibru, in functie si de evolutia investitiilor in economie", a explicat, vineri, economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, cu ocazia unui seminar.

Potrivit NewsIn, fluctuatia cursului valutar e strans legata si de operatiunile speculative din piata valutara si de operatiunile de sterilizare efectate de banca centrala, considera Libocor, care estimeaza ca "fondurile de bani speculativi din economia romaneasca se ridica la circa 5 miliarde euro", insa "suma nu poate fi calculata exact, pentru ca se schimba mereu normele si modul de agregare a indicatorilor".

Economistul sef al BRD SocGen a mentionat ca se asteapta la o crestere economica de 6,1% in acest an, fata de nivelul estimat de 116,9 miliarde euro al produsului intern brut (PIB) din 2007. Cat priveste inflatia, Libocor anticipeaza o atenuare a cresterii preturilor spre finalul acestui an pana la 5,5%, de la 6,6% la sfarsitul lui 2007.

Potrivit statisticilor romanesti, deficitul bugetar s-a situat la 2,4% din PIB la sfarsitul anului trecut, iar calculele BRD SocGen prevad o adancire a acestuia la 2,8% in acest an. Si toate acestea pe fondul adancirii deficitului de cont curent in 2008 la 15,6% din PIB, de la un nivel de circa 14,1% in 2007, "cam de trei ori peste nivelul normal", care ar reprezenta un deficit extern sustenabil si fara probleme, dupa cum mentiona Libocor.

Libocor se asteapta ca gradul de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii straine directe sa scada in acest an la 33% sau cel mult 38%, de la 43% in 2007, in conditiile in care prevede ca investitiile straine directe in economia romaneasca se vor ridica la 7-8 miliarde euro in acest an. Anul trecut, Romania a atras investitii straine directe de 7,1 miliarde euro.

Cat priveste somajul, calculele BRD SocGen anticipeaza o crestere la 5% in 2008, de la 4,1% in 2007.

Redactia BankNews.ro