Divizia financiara a Bancii Mondiale va intra in actionariatul ATEbank Romania cu o detinere de 15%

Data publicarii: 23-02-2008 | Finante-Banci

International Finance Corporation (IFC), institutie din grupul Bancii Mondiale, ar putea sa devina actionar al ATEbank Romania (fosta Mindbank), cu o participatie de 15%, prin subscrierea la o majorare de capital, a declarat directorul ATE Bank Romania, Sergiu Ioan Manea.

Actionarii ATEbank Romania au aprobat, intr-o sedinta desfasurata vineri, majorarea capitalului social printr-o subscriere in valoare de 20,47 milioane lei de catre IFC, pana la un total de 136,47 milioane lei, informeaza NewsIn. Astfel, institutia membra a grupului Bancii Mondiale ar ajunge sa detina un numar de 102,35 milioane actiuni ale ATEbank Romania cu valoarea nominala de 0,20 lei.

In prezent, banca are un capital social de 116 milioane lei, detinut in proportie de 87,21% de Agricultural Bank of Greece (ATEbank).

Majorarea capitalului social, aprobata de actionariatul bancii, ar urma sa se faca prin conversia unui imprumut de 7 milioane dolari, pe care ATEbank l-a luat anterior de la IFC si care asigura IFC 6% din noul capital social, iar restul prin aport de numerar.

In urma schimbarii aprobate, banca greceasca Agricultural Bank of Greece ar ramane actionar majoritar, cu o detinere de 74,12%, restul de 25,88% din actiuni fiind detinute de IFC (15%), Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM (7,36%) si alti participanti minoritari.

Tot in cadrul sedintei de vineri, banca a decis sa vanda sediul bancii de pe Calea Grivitei din Bucuresti, printr-un contract de leasing financiar (lease back), folosind banii in activitatea bancii, urmand ca apoi sa rascumpere cladirea in decurs de 10 ani, a mai precizat Manea, pentru NewsIn. Terenul pe care este construit sediul ramane, in tot acest timp, in proprietatea ATEbank Romania.

Actionarii bancii au hotarat, de asemenea, sa introduca in obiectul de activitate al bancii si folosirea instrumentelor financiare derivate, precum operatiunile de tip "swap", "forward" sau "futures". Aceste instrumente de "hedging" sunt folosite de companii pentru a se proteja de fluctuatiile cursului de schimb sau de modificarile de dobanzi.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: