Vicepresedintele ARIS: interesul investitorilor straini fata de Romania este in crestere

Data publicarii: 23-02-2008 | Economie

Vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Monica Barbuletiu, a declarat vineri, la Tg. Mures, ca interesul investitorilor straini pentru Romania a crescut fata de anii trecuti.

"Tara noastra are avantaje mari: stabilitatea economica este clara din punctul lor de vedere. Avem 99 de proiecte mari si importante in derulare in diferite faze de implementare, de la intentie pana la taierea panglicii. Fata de anii trecuti interesul investitorilor este foarte mare", a spus Barbuletiu, citata de NewsIn.

Ea a precizat ca investitorii straini studiaza atent fenomenul politic si economic din Romania, deoarece fiind vorba de companii mari nu-si permit sa se hazardeze. "Toate firmele mari care investesc in Romania au consultanti proprii atat din tara cat si strainatate. Speculatii si analize malitioase determinate de cresterea valutei, influentata mai ales din exterior, au fost, dar politicul nu mai influenteaza demult economicul", a afirmat oficialul Agentiei.

Monica Barbuletiu s-a referit si la interesul investitorilor fata de zona de centru, Transilvania. "Aici avantajele si dezantajele zonei sunt altele. A fost o zona ocolita de marii investitori, dar sunt investitii mici si multe care compenseaza. La dezavantaje as aminti pozitia geografica si infrastructura", a declarat Barbuletiu.

Ea a mai spus ca, desi initial investitorii au venit mai mult pe granita de vest, acum, din cauza cresterii pretului terenurilor si a lipsei de mana de lucru, au inceput sa se indrepte spre centru. "Clujul a dat tonul. Investitorul strain serios nu este interesat de chilipiruri, terenuri ieftine sau pe gratis. El este interesat sa aiba toate utilitatile la perimetrul terenului si sprijinul autoritatilor locale", a aratat Barbuletiu.

Vicepresedintele Agentiei pentru Investitii Straine a precizat ca a venit la Tg. Mures pentru a participa la un eveniment regional organizat de Camera de Comert Romano-Maghiara, dar si pentru a identifica terenuri. Barbuletiu a spus ca, din motive de confidentialitate, nu poate face public numele investitorilor, dar ca acestia vor terenuri mai mari de 15 hectare in judetul Mures.

Monica Barbuletiu a spus ca Ungaria se afla in topul investitiilor straine pe locul 9, ca anul trecut s-au inregistrat 1.200 de firme cu capital ungar, numar record din 1990.

Redactia BankNews.ro