Colectarea impozitelor pe tranzactiile imobiliare la bugetul general afecteaza veniturile primarilor

Data publicarii: 26-02-2008 | Politica

Presedintele ACoR, Emil Draghici, i-a reprosat, marti, premierului Tariceanu ca decizia guvernului de a colecta la bugetul de stat impozitul din tranzacttiile imobiliare efectuate la nivel local reduce cu o treime veniturile personale ale primarilor.

"Constatam ca, de la 1 ianuarie 2008, un venit propriu al bugetelor locale a fost catre bugetul de stat, iar aceste persoane (primarii, vice primarii si secretarii unitatilor administrativ teritoriale n.r.) aduc la familiile lor un venit mai mic cu o treime decat cel din anul 2007", i-a spus presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), premierului Tariceanu, in cadrul conferintei anuale a asociatiei.

Emil Draghici i-a mai spus lui Tariceanu ca "voci guvernamentale, autorizate" le-au promis, public, primarilor ca aceste venituri nu vor fi "amputate". "Inca nici nu pot sa cred ca au trecut aproape doua luni din acest an, fara ca Executivul sa se intoarca cu fata la cei mai multi, dar prost platiti, in total dispret fata de responsabilitatile ce le au, desi resursele financiare se regaesc in bugetele locale ale anului 2008", a mai spus Draghici.

Autoritatilor locale au pierdut un spor salarial pe care acestea il primeau pentru activitatea din comisiile locale de fond funciar, in urma deciziei Executivului de a colecta la bugetul de stat impozitul pe tranzactiile cu terenuri amplasate in extravilanul localitatilor.

Presedintele ACoR i-a mai reprosat premierului ca asociatiile administratiei publice locale nu au fost consultate pe marginea pachetului de legi privind reforma inatamantului preuniversitar de stat.

"O astfel de atitudine se inscrie in sfera ignorarii pozitiei autoritatilor administratiei publice locale intr-un stat de drept, cu atat mai mult cu cat o mare parte dintre primarii comunelor sunt si cadre didactice", a spus el. Draghici s-a declarat nemultumit si de refuzul ministerului Finantelor de a publica pe site-ul institutiei informatii legate de imprumuturile contractate de autoritatile locale si garantate de MEF.

Presedintele ACoR a spus ca aceste infromatii erau utile pentru a se vedea care banci ofera credite mai ieftine, insa reprezentantiii MEF au declarat ca nu pot fi facute publice raporturile contractuale dintre banci si autoritatile locale. Draghici a mai cerut premierului sa faca publica data alegerilor locale.

NewsIn