Bancile isi permit sa ofere dobanzi mici pentru ca romanii nu prea au in ce altceva investi

Data publicarii: 27-02-2008 | Finante-Banci

Bancile de pe piata romaneasca nu sunt foarte interesate sa atraga economiile in depozite pentru ca dispun de finantare de la banci straine si isi permit sa ofere dobanzi mici la depozite, chiar sub rata inflatiei, si pentru ca nu exista alternative de investire, a spus economistul sef al BNR.

"Bancile isi permit sa ofere dobanzi joase pentru ca in Romania nu prea ai unde investi, in afara de real estate (n.r. imobiliare)", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, la o masa rotunda despre deficitul extern al Romaniei.

Potrivit NewsIn, dobanzile medii la depozitele bancare in lei ale populatiei erau in decembrie de 6,79% pe an, potrivit statisticilor bancii centrale, in conditiile in care inflatia anuala era in ultima luna a anului trecut de 6,57% si a sarit la 7,26% in ianuarie.

"Oamenii consuma sau investesc in real estate ca alternativa la banci, ca bursa nu prea exista", a adaugat el.

Lazea a mentionat ca, in prezent, bursa romaneasca este una la care au acces doar 50.000 de oameni, nefiind o alternativa credibila de plasament, dar a precizat ca spera ca fondurile private de pensii sa contribuie la adancirea pietelor financiare.

Declaratia vine in contextul in care deficitul extern a depasit anul trecut 14% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, nivel considerat foarte ridicat, in conditiile in care a fost finantat prin investitii straine directe doar in proportie de 43%, fata de circa 90% in 2006.

Or, una din sursele importante ale deficitului extern este decalajul intre rata de investire din Romania, de circa 13% din PIB in 2007 - cel mai mic din Uniunea Europeana - si rata de investire, de aproape 27% din PIB - in media europeana, a explicat economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Pana in prezent, cele mai multe din bancile de pe piata romaneasca au putut sa se finanteze convenabil de la bancile mama sau de pe pietele externe, insa sporirea ingrijorarilor jucatorilor straini asupra economiei romanesti ar putea schimba situatia.

"Romania este considerata in prezent una din cele mai riscante tari din regiune. Investitorii si-au pierdut o parte din incredere", a comentat economistul de la UniCredit, Fabio Mucci, prezent la masa rotunda.

"Pentru Romania, problema finantarii deficitului de cont curent este cruciala in prezent, pentru ca are implicatii la nivelul costurilor imprumuturilor", a adaugat Mucci.

Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 66,1% fata de 2006 pana la 16,9 miliarde euro.

Redactia BankNews.ro