Adancirea deficitului extern ar putea aduce corectii prin cursul de schimb sau inflatie

Data publicarii: 27-02-2008 | Finante-Banci

Nivelul ridicat al deficitului de cont curent din Romania sporeste riscurile unor corectii, care ar putea consta in deprecierea leului, inflamarea preturilor si reducerea increderii investitorilor straini in economia romaneasca, a spus economistul sef al BNR, Valentin Lazea, citat de NewsIn.

"Astfel de corectii presupun o depreciere a activelor romanesti, a PIB-ului, a salariilor", a explicat Lazea, la o masa rotunda despre deficitul extern al Romaniei.

Totusi, Lazea estimeaza ca, in conditiile unei deprecieri nominale a leului in acest an, la cursul mediu anual, coroborata cu o reducere a finantarii bancilor straine, care stimuleaza consumul, deficitul extern s-ar putea reduce ca pondere in produsul intern brut (PIB), de la nivelul din 2007, de circa 14,3% din PIB.

Eventualitatea pare insa putin probabila celor mai multi dintre analistii din piata, care leaga adancirea deficitului extern de viciile structurale ale economiei romanesti .

"Chiar daca rachetele romanesti ar fi cele mai ieftine din lume, daca nu le produci, nu poti sa le exporti", a rezumat in mod plastic situatia directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

El a explicat ca structura exporturilor si a sectorului industrial nu permite o marire semnificativa a exporturilor romanesti doar ca urmare a deprecierii leului.

In plus, efectul de temperare a consumului si creditarii al deprecierii leului este limitat de asteptarile mai degraba optimiste ale romanilor cu privire la cursul monedei nationale.

"Consumatorul roman are impresia, inoculata de decidenti, ca leul nu se poate deprecia, ca exista scutul bancii centrale care ii va salva", a declarat Florin Citu, director in ING Bank Romania, prezent la masa rotunda.

In prezent, apar noi factori care mai degraba stimuleaza adancirea deficitului de cont curent decat il inhiba.

"Pe termen scurt, fondurile structurale europene au potential de stimulare a deficitului de cont curent", a spus Citu, care a explicat ca acestea vor fi utilizate de administratiile locale din Romania pentru lucrari de infrastructura, generatoare de noi importuri.

Directorul GEA considera ca Romania risca o criza care sa corecteze dezechilibrele economice imense, anticipata de unele studii inca din 2006, pe baza datelor din 2004. Criza "de corectie" a fost, insa, intarziata de schimbarile fiscale din 2005, care au pus gaz pe foc prin relaxarea sa, ceea ce a stimulat si mai mult consumul, considera Voinea, care anticipeaza ca in acest fel, amploarea viitoarei crize a fost amplificata.

"Singura solutie la deficitul de cont curent este contractia severa a cererii interne", a conchis Voinea.

Totusi, plasarea Romaniei pe acelasi plan cu Bulgaria si tarile baltice, state care au deficite externe chiar mai mari, este incorecta, a mentionat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

"Noi avem o politica in plus disponibila, cea monetara, in conditiile in care aceste tari au fie consiliu monetar, fie o variatie foarte controlata a cursului", a spus Dumitru.

"Totusi, in contextul international actual, nu ne mai putem permite o crestere a deficitului de cont curent", a incheiat Dumitru.

Redactia BankNews.ro