Contribuabilii vor avea acces la cele mai recente informatii despre plata TVA

Data publicarii: 27-02-2008 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a lansat, marti, programul InfoTVA, prin care platitorii de taxe vor primi informatie actualizata si completa cu privire la regimul taxei pe valoarea adaugata (TVA), asa cum a fost modificat dupa aderarea Romaniei la UE, transmite MEF printr-un comunicat.

Potrivit NewsIn, sistemul intracomunitar de TVA este un concept relativ nou pentru romani, un domeniu in permanenta evolutie si actualizare la nivelul legislatiei europene, se arata in comunicatul ministerului de Finante. Daca la nivel economic european exista reguli bine armonizate, taxele si impozitele continua sa fie administrate descentralizat la nivel national, mai arata documentul.

"Programul pe care il lansam azi (n.r. marti) va pe intelesul tuturor aceste norme, le va portiona in segmente mai usor de asimilat si le va oferi celor interesati. Sunt convins ca, la finele acestui program, populatia va sti mai multe despre mecanismul destul de complicat al aplicarii taxei pe valoarea adaugata si sper ca acest lucru se va materializa intr-o rata cat mai mare de colectare..." a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Printr-un program de instruire, inspectorii fiscali vor primi explicatii detaliate despre implicatiile aderarii la UE asupra legislatiei si modului de aplicare a TVA-ului. Acestora le vor fi prezentate cazuri speciale si modul lor de solutionare, care sa-i ajute in relatia cu contribuabilii. Acestia din urma pot participa gratuit la program, printr-o serie de conferinte ce le sunt dedicate.

Sesiunile de instruire pentru aproximativ 400 de inspectori financiari din toata tara vor avea loc in Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta si Timisoara. MEF va realiza un pachet de materiale informative (brosuri si pliante care abordeaza diferite aspecte ale regimului TVA) ce vor fi distribuite prin Directiile teritoriale ale ANAF. Ministerul va creea un website dedicat, http://infotva.mfinante.ro, care va concentra toate informatiile relevante aflate pe portalul Ministerului Economiei si Finantelor si pe cel al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Site-ul va fi disponibil incepand cu luna mai 2008.

Contribuabilii vor putea participa la 8 conferinte organizate in Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta si Timisoara, in perioada mai - octombrie 2008. In 26 februarie, incepe prima serie de instruire pentru specialistii Administratiei Financiare din Bucuresti, Ministerului Economiei si Finantelor si ANAF.

Programul este derulat de Ministerul Economiei si Finantelor, cu sprijinul specialistilor de la PriceWaterhouseCoopers si DC Communication. Programul se deruleaza in perioada ianuarie - decembrie 2008. Bugetul alocat este de 600.000 Euro si este o finantare a Uniunii Europene printr-o campanie de informare pentru introducerea acquis-ului comunitar privitor la TVA in Romania.

Redactia BankNews.ro