O criza bancara mondiala ar duce la sporirea numarului de crize cardiace

Data publicarii: 27-02-2008 | Finante-Banci

Mii de persoane ar putea fi afectate de crize cardiace in cazul in care sectorul bancar mondial va cunoaste o criza similara celei care a dus la nationalizarea bancii britanice Northern Rock, afirma un studiu publicat marti, citat de AFP.

In acest studiu, intitulat "Poate o criza bancara sa va afecteze inima?", sociologii universitatii britanice Cambridge au estimat ca o criza sistemica a sectorului bancar ar putea cauza o crestere de 6,4% a numarului de crize cardiace in statele dezvoltate.

Statele in curs de dezvoltare ar putea fi chiar mai afectate, afirma studiul, care estimeaza o crestere de 26% a deceselor legate de crizele cardiace in India, afirma AFP.

In Marea Britanie, intre 1.280 si 5.130 persoane ar putea sucomba din cauza unei crize cardiace in cazul in care un numar important de banci ar fi afectate de probleme asemanatoare celor care au dus la nationalizarea bancii Northern Rock, estimeaza sociaologii.

Banca britanica, specializata in acordarea de credite imobiliare, a fost foarte aproape de faliment la inceputul lunii septembrie 2007, in siajul crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime).

Confruntat cu aceasta problema, guvernul britanic a decis nationalizarea bancii.

Autorii studiului au utilizat datele statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) legate de decese si datele Bancii Mondiale privind crizele bancare survenite intre 1960 si 2002.

Conform acestora, crizele bancare au consecinte economice de o mare amploare si reprezinta "un factor important" pentru majorarea numarului de maladii cardiace si ratei mortalitatii.

Sociologii de la Cambridge au subliniat ca stresul simtit cu ocazia unei crize bancare grave este similar cu cel simtit cu ocazia unui cutremur, al unor razboaie sau atentate, ridicand presiunea arteriala si riscul de maladii cardiace.

Persoanele in varsta sunt expuse in doua randuri - mai intai perceptia riscului ce planeaza asupra propriilor economii de o viata si predispozitia catre maladiile cardiovasculare, explica studiul citat de AFP.

NewsIn