Commerzbank estimeaza ca segmentul marfurilor va fi cel mai performant in 2008

Data publicarii: 27-02-2008 | International

Administratorii de fonduri de la Commerzbank considera ca scumpirea exploziva a marfurilor, de la grau la aur, va face acest sector sa fie cel mai performant din 2008 si si-au directionat in consecinta plasamentele celui mai mare fond de investitii administrat, scrie Reuters.

In contextul nesigurantelor privitoare la perspectivele economice internationale si al problemelor constante de pe pietele de credit, compania Alternative Investment Group a Commerzbank, care gestioneaza 540 milioane dolari, evita o expunere prea mare la o singura clasa de active.

Scumpirea masiva a marfurilor din ultimii doi ani, de la grau la aur, corelata cu activitatea de fuziuni si achizitii ce creste cotatia actiunilor din sectorul resurselor de baza a facut ca sectorul marfurilor sa fie cel mai atractiv in 2008.

"In sectorul pietelor de capital, am incercat sa gasim manageri care gestioneaza intregul complex de marfuri", a spus Michael Kane, manager de portofoliu la compania de fonduri de investitii, un vehicul de investitii ce detine in portofoliu alte fonduri, mai degraba decat active individuale. "Segmentul marfurilor este o zona de expunere a capitalului care s-a mentinut sau care a crescut chiar fata de acum un an", a mai aratat Kane.

Seceta severa din mai multe regiuni agricole ale lumii si cresterea consumului de pe pietele emergente au urcat pretul alimentelor de baza, cum ar fi graul, soia, sau porumbul, pana la niveluri record.

Acesteia i se adauga dezvoltarea de tehnologii ecologice, care a majorat cererea pentru mai multe marfuri usoare, cum ar fi cerealele, uleiurile vegetale si zaharul, care pot fi transformate in combustibili ecologici, un posibil inlocuitor pentru combustibilii fosili traditionali.

"Ceea se misca intr-adevar in momentul acesta este tot ce are legatura cu alimentele", a aratat un manager senior de portofoliu, Edward Hands.

"Motivul pentru care se scumpesc toate marfurile este lipsa de teren agricol. Terenul arabil poate fi extins incet, prin modificarea destinatiei unor alte terenuri si transformarea acestora in teren arabil, dar aceste suprafete sunt mai degraba marginale", a explicat Hands.

Managerul de portofoliu a adaugat ca randamentul recoltelor de pe aceste suprafete tinde sa fie scazut, in timp ce anii intregi de folosire a pesticidelor si a altor chimicale a degradat terenurile agricole mai fertile din alte parti ale lumii.

"Nimeni nu a dat atentie acestui sector si, dintr-o data, ne confruntam cu seceta care afecteaza recolta de grau, cu combustibilii ecologici care maresc cererea de porumb si de zahar, iar stocurile scad brusc si toata lumea se ingrijoreaza ca acest lucru inseamna, practic, scumpiri", a mai spus Edward Hands.

"Cred ca marfurile se tranzactioneaza bine si cred, totodata, ca acest sector va fi cea mai performanta clasa de active din acest an", a mai estimat Hands.

Dintre asa-numitele marfuri grele, aurul si platina s-au scumpit pana la niveluri record anul acesta, ca urmare a cererii fondurilor de risc si a consumatorilor, cum ar fi bijutierii sau companiile producatoare de chimicale.

Aurul, al carui pret a urcat cu 80% in ultimii doi ani, a fost sustinut si de cresterea dobanzilor sau de asteptarile inflationiste, iar platina, al carei pret s-a dublat in aceeasi perioada, s-a confruntat cu o cerere fara precedent din partea fondurilor de risc.

Intreaga piata a marfurilor a stagnat timp de 20 de ani pana acum trei ani, ca urmare a abundentei ofertei si a cererii inconstante. Mai ales companiile miniere si-au micsorat capacitatea de productie si si-au oprit planurile de dezvoltare, pentru a supravietui.

In prezent, insa, companiile se straduiesc sa tina pasul si sa faca fata situatiei, pe fondul cresterii explozive a cererii.

In mediul actual caracterizat prin volatilitate accentuata, gestionarul de fonduri de investitii al Commerzbank este ingrijorat in legatura cu mizele prea mari facute intr-o singura directie sau o singura clasa de active, fie aceasta reducerea sau vanzarea de valori mobiliare sustinute prin credite ipotecare americane, fie adaugarea in portofoliul sau a unor fonduri ce investesc in marfuri grele.

"Ezitam putin in ceea ce priveste plasarea banilor, pentru ca este dificil in acest moment sa gasim investitii si manageri buni cu o perspectiva clara pentru urmatoarele sase pana la 12 luni", a msi spus Kane.

"Ne intereseaza si managerii de fonduri de risc cu experienta, nu prea ne concentram asupra unor lansari noi si tindem sa fim interesati mai degraba de managerii de fonduri de risc cu expuneri nete reduse, care au mai trecut si altadata prin conditii dificile de piata", a mai spus Michael Kane, de la Alternative Investment Group.

In cele din urma, soarta pietelor de capital este legata de cea a bancilor de investitii si de abilitatea acestora de a revigora pietele de credit si de a-si inlocui din registre activele ce au legatura cu sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Inasprirea conditiilor de creditare si cresterea preturilor tutror produselor - de la benzina pana la lapte - trebuie sa determine o schimbare a gandirii, atat a celei individuale, cat si a celei din mediul de investitii, mai scrie Reuters.

NewsIn