Alimentele, de doua ori mai scumpe in Romania decat in UE

Data publicarii: 27-02-2008 | Economie

Desi castiga mai putin decat cetatenii statelor mai vechi din UE, romanii platesc alimentele mai scump, in unele cazuri chiar dublu. Potrivit statisticilor JP Morgan si Eurostat, veniturile romanilor au reprezentat, in 2007, 37% din media UE-25 (Uniunea fara Romania si Bulgaria), in vreme ce preturile produselor alimentare s-au situat la 71%.

Statisticile sunt confirmate de prelucrarile efectuate de Banca Nationala a Romaniei, potrivit economistului-sef al institutiei, Valentin Lazea. Cele mai scumpe produse alimentare din Romania sunt uleiurile si grasimile (102% fata de media europeana), laptele, branza si ouale (95%), fructele si legumele (69%), painea si cerealele (61%), carnea si preparatele aferente (59%). Situatia este similara in Bulgaria, potrivit Eurostat si JP Morgan.

Analistii considera ca alimentele sunt atat de scumpe in Romania si Bulgaria, in raport cu veniturile cetatenilor acestor tari, din cauza lipsei concurentei de pe piata producatorilor.

Adevarul