Persoanele fizice, ONG-urile sau editurile vor putea inchiria imobile RA-APPS doar prin licitatie

Data publicarii: 27-02-2008 | Imobiliare

Persoanele fizice, ONG-urile sau editurile vor putea inchiria imobilele administrate de RA-APPS doar in urma unei licitatii publice, prevede o hotarare adoptata, miercuri, de Guvern, care clarifica statutul imobilelor administrate de Regie.

Executivul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare prin care se clarifica statutul imobilelor administrate de Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS). Hotararea precizeaza, printre altele, ca persoanele fizice sau juridice nu mai pot inchiria decat prin licitatie publica imobilele administrate de Regie. Pana acum nu erau criterii clare de inchiriere a imobilelor catre persoane fizice, ONG-uri sau edituri, acestea putand fi atribuite direct.

Guvernul a stabilit prin hotararea adoptata miercuri care sunt imobilele care vor fi vandute prin licitatie publica in perioada urmatoare: 383 de imobile degrevate de sarcini si alte 144 pentru care RA-APPS se afla in litigiu.

Guvernul a stabilit la 214 numarul apartamentelor care vor avea destinatia de locuinte de serviciu pentru demnitari. Acestea se afla in 11 blocuri de pe strazile Eminescu, Drobeta, Polona, Unirii si Mircea Voda. Aceste imobile vor fi inchiriate secretarilor si subsecretarilor de stat, presedintilor si vicepresedintilor de agentii si autoritati aflate in subordinea Guvernului, secretarilor generali si adjunctilor lor, directorilor generali din ministere si personalului de la cabinetele Guvernului si ministerelor.

Daca locuintele de serviciu nu vor fi inchiriate in totalitate, acestea pot fi inchiriate unor persoane sau firme, in urma unei licitatii, sau, temporar, misiunilor diplomatice. Demnitarii care locuiesc, in prezent, in spatiile propuse spre vanzare vor fi mutati in locuintele de serviciu in care stau persoane care nu mai au acest drept, pe masura ce vor fi evacuate.

Contractele de inchiriere pentru imobilele care figureaza pe lista cu locuinte de protocol sau de serviciu, stabilita miercuri de Guvern, vor fi reziliate. Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a precizat ca vor mai fi prelungite contractele de inchiriere doar pana la data de 1 iunie, pentru cei ale caror contracte expira in aceasta perioada, pentru ca Regia sa mai colecteze bani din chirii pana cand imobilele vor fi scoase la licitatie.

Bolojan a precizat ca exista baza legala si pentru rezilierea contractelor care expira peste cativa ani, in instanta, avand in vedere ca imobilele se afla in proprietatea publica a statului. Secretatul general al Guvernului a spus, insa, ca mai multe persoane au renuntat la imobilele inchiriate de la RA-APPS, dupa ce Regia a majorat chiriile, incepand cu luna martie.

Cei care vor incheia pe viitor contracte de inchiriere pentru locuintele de serviciu sau de protocol vor fi obligati, prin contract, sa paraseasca imobilul dupa incheierea mandatului.

Locuintele de protocol - cele la care au dreptul ministrii, vicepresedintii Camerei Deputatilor si Senatului - se vor afla in 15 imobile din Capitala.

Regia a mai stabilit cele care au destinatia de imobile de protocol (cele in care isi desfasioara activitatea Presedintia, Guvernul, Parlamentul si Curtea Constitutionala), cele de serviciu, imobilele in care functioneaza institutiile publice si cele in care functioneaza partidele, sindicatele si ONG-urile de utilitate publica. Un alt capitol se refera la imobilele care gazduiesc ambasade sau consulate.

"Odata cu clarificarea acestor lucruri cred ca se va pune punct acestui capitol care a insemnat RA-APPS", a spus Bolojan.

NewsIn