BNR nu va sacrifica sustenabilitatea atinsa de cursul de schimb pentru coborarea fortata a inflatiei

Data publicarii: 28-02-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) "nu va mai cadea in tentatia" de a cobori inflatia pana la nivelul prognozat pentru finalul anului trecut, daca acest lucru presupune reaprecierea cursului de schimb pana la niveluri nesustenabile, a declarat seful bancii centrale, Mugur Isarescu.

Banca centrala si-a modificat in crestere asteptarile privind inflatia de la sfarsitul acestui an, respectiv cu 1,6 puncte procentuale, pana la 5,9%.

Guvernatorul BNR a mai apreciat ca nivelul spre care leul a coborat din decembrie pana in prezent, este "sustenabil", mai ales comparativ cu nivelul de 3,10 lei/euro atins in vara anului trecut. "BNR va urmari zonele de sustenabilitate ale cursului, fara a renunta la flexibilitatea acestuia", a spus Isarescu.

Referitor la factorii care pot influenta inflatia, dar si cresterea economica in acest an, Isarescu a apreciat ca principala variabila ramane agricultura. "Noi nu speram la un an agricol foarte bun, ci la unul normal, iar probabilitatea de a avea doi ani agricoli slabi la rand este scazuta", a adaugat seful BNR, adaugand ca "sustenabilitatea procesului dezinflationist depinde tot de cadrul mai larg al economiei". El a estimat cresterea economica in 2008 intre 5,5 si 6%, "fara a depasi potentialul".

In privinta turbulentelor din pietele internationale, Isarescu a spus ca impactul acestora asupra sistemului bancar a fost unul indirect, in conditiile in care mecanismele de propagare a tensiunilor "nu sunt specifice sistemului bancar romanesc". Seful BNR a avertizat insa ca si acest impact indirect poate fi periculos pentru stabilitatea economiei. "Un branci dat de la spate poate fi mai puternic decat unul dat din fata", a spus guvernatorul bancii centrale.

NewsIn