Primele licente de tip WiMAX vor fi acordate anul acesta

Data publicarii: 28-02-2008 | IT&C

La initiativa MCTI, Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta in vederea reorganizarii utilizarii spectrului radio in banda de frecvente 3600 - 3800 MHz, pentru a permite demararea procedurilor de implementare a sistemelor BWA de tip WiMAX la nivel national, se arata intr-un comunicat de presa al MCTI remis BankNews.ro.

Masura are ca obiective prioritare asigurarea accesului unui numar cat mai mare de utilizatori la infrastructura de comunicatii electronice in banda larga, in scopul reducerii decalajului digital existent intre mediul rural si cel urban precum si al celui  inregistrat de Romania fata de celelalte state membre UE in ceea ce priveste accesul cetatenilor la Internetul in banda larga.

Momentan, licenta de utilizare a benzii de frecvente 3600 - 3800 MHz este detinuta de Societatea Nationala de Radiocomunicatii - S.A. In urma adoptarii Ordonantei de Urgenta, Societatea Nationala de Radiocomunicatii - S.A. va elibera, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a actului normativ, benzile de frecvente radio 3600-3657 MHz pereche cu 3700-3757 MHz. Ulterior, dreptul de a utiliza aceste benzi de frecvente radio se va acorda companiilor interesate in baza unei proceduri de selectie competitiva organizata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Implementarea sistemelor BWA de tip WiMAX la nivel national va contribui la eliminarea barierelor in calea dezvoltarii comunicatiilor electronice in banda larga, la asigurarea accesului de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate, la stimularea utilizarii platformelor multiple pentru oferirea continutului informational, precum si la utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio pentru servicii de banda larga. Sistemele BWA de tip WiMAX beneficiaza de o serie de caracteristici care confera o oportunitate deosebita pentru implementarea in mediul rural: furnizeaza date si servicii de telecomunicatii la viteze mari, pe arii extinse de pana la 65 km, bazandu-se pe tehnologii wireless (fara fir).

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: