Pretul petrolului a atins un nou record, depasind nivelul de 103 dolari pe baril

Data publicarii: 29-02-2008 | International

Pretul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia, la 103,05 dolari pe baril, marcand un nou nivel record, depasind si valoarea de 102,53 dolari pe baril, ajustata la inflatie, atinsa in 1980, la un an dupa Revolutia Iraniana, informeaza Reuters.

Petrolul a inceput apoi sa scada, stabilizandu-se in jurul valorii de 102,55 dolari pe baril.

Petrolul s-a scumpit pe fondul temerilor legate de întreruperea aprovizionării şi de deprecierea constantă a dolarului, investitorii preferând să investească în mărfuri.

"Fondurile de hedging profită de slăbiciunea dolarului, însă elementele fundamentale ale pieţei sunt foarte slabe", a declarat un analist al companiei Bansei Securities din Tokio, Makoto Takeda.

Conducta trans-ecuadoriană, care pompează majoritatea petrolului extras de grupul Petroecuador din jungla amazoniană către porturile de la Oceanul Pacific, a fost închisă după ce a fost avariată de o alunecare de teren.

Scumpirea petrolului a fost susţinută şi de un incendiu izbucnit la un terminal Shell din Marea Britanie, care a forţat sistarea de livrări petroliere de peste 45 milioane metri cubi pe zi, sau aproximativ 13% din consumul naţional britanic.

NewsIn