Statul a cheltuit in ultimul trimestru din 2007 cu 70% mai mult decat media primelor noua luni

Data publicarii: 03-03-2008 | Economie

Bugetul de stat a inregistrat cheltuieli medii lunare de 7,78 miliarde lei in ultimele trei luni ale anului trecut, cu aproape 70% peste media lunara a primelor trei trimestre, varful fiind atins in luna noiembrie, cand au fost cheltuite 8,7 miliarde lei, potrivit unui document al MEF.

Bugetul de stat pe 2007 s-a caracterizat printr-o executie lenta a cheltuielilor bugetare pe primele trei trimestre, când aceasta a atins o medie lunară de 6,5% din programul anual aprobat, semnificativ sub media lunară liniară de 8,3% (100% împărţit la 12 luni). în schimb, în ultimul trimestru al anului trecut, media lunară a cheltuielilor a urcat la 11% din programul aprobat, potrivit unui document elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat în luna noiembrie, când acestea au reprezentat 12,3% din programul anual aprobat.

Calculul MEF arată că, în ultimul trimestru din 2007, cheltuielile bugetului de stat au înregistrat o medie lunară de 7,78 miliarde lei, cu 69,3% mai mult decât media lunară înregistrată în primele trei trimestre. Luna noiembrie a reprezentat luna de vârf a cheltuielilor bugetare, acestea însumând 8,7 miliarde lei, de 1,7 ori mai mare decât media primelor 11 luni ale anului trecut - care a fost de aproximativ cinci miliarde lei.

Cheltuielile pentru investiţii, achiziţii şi subvenţii au sporit cel mai mult

Comparativ cu media lunară a primelor nouă luni, cea mai mare creştere a cheltuielilor lunare de la bugetul de stat s-a înregistrat în ultimul trimestru din 2007 la capitolul "Cheltuieli de capital" - respectiv de 3,3 ori. Sumele prevăzute la acest capitol sunt destinate obiectivelor de investiţii, achiziţionării de clădiri, maşini, echipamente, mobilier, aparatură, birotică, pentru achitarea contravalorii studiilor de fezabilitate şi reparaţiilor capitale.

Pe locul al doilea se situează sporul la cheltuielile din capitolul "Subvenţii", care au crescut de 2,8 ori în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de media primelor nouă luni. Cheltuieli peste medie la acest capitol au înregistrat ministerele Agriculturii şi Finanţelor, pentru sprijinul acordat agricultorilor sau crescătorilor de animale, respectiv pentru produsele din sectorul minier (huilă şi uraniu).

La capitolul "Alte cheltuieli", creşterea a fost de 2,4 ori, ministerele cu cele mai mari cheltuieli fiind - în această ordine -Ministerul Finanţelor, al Internelor, al Afacerilor Externe şi al Agriculturii. Sumele alocate prin acest capitol sunt destinate burselor, ajutoarelor pentru calamnităţi, sprijinirii minorităţilor, tinerilor, românilor din diaspora, cultelor şi pentru despăgubirile din agricultură.

Ce mai importantă creştere a fost înregistrată la Ministerul Finanţelor - de 27 de ori - şi a fost determinată, printre altele, de plata despăgubirilor pentru bunurile românilor rămase după al doilea război mondial în Bucovina de Nord, Basarabia, Ţinutul Herţa şi Cadrilater.

La acelaşi capitol, Ministerul de Interne (MIRA) a înregistrat o creştere de 6,2 ori, după ce a achitat angajaţilor MIRA primele de vacanţă restante din perioada 2001-2006 şi sporurile de fidelitate pe anul 2005, în urma hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile (respectiv 2,3 milioane de lei).

Transferurile între unităţile administraţiei publice au înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o medie lunară de 2,2 ori mai mare decât media lunară din perioada ianuarie-septembrie 2007. Cele mai mari creşteri faţă de medie au înregistrat Academia Română - de 20 de ori, în urma achitării aparaturii medicale pentru Centrul de Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă preluat de la MApN, şi Ministerul Mediului - de 10 ori.

La capitolul "Transferuri între unităţile administraţiei publice" sunt cuprinse sume pentru completarea fondurilor pentru cheltuielile instituţiilor publice care au venituri proprii, dar insuficiente pentru desfăşurarea activităţii lor, pentru cheltuielile de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru finanţarea programelor de sănătate, pentru ajutoarele pentru încălzirea locuinţei şi pentru retehnologizarea centralelor de termoficare.

La capitolul "Bunuri şi servicii" (sume destinate consumabilelor, iluminării, carburanţilor,deplasărilor, consultanţei, expertizelor etc.), media lunară a cheltuielilor efectuate în ultimul trimestru din 2007 a crescut de două ori comparativ cu media lunară din perioada ianuarie-septembrie. Creşteri peste medie au înregistrat Ministerul Educaţiei, de peste şase ori, SRI (de trei ori), Ministerul Dezvoltării (de trei ori), cel al Agriculturii - de 2,2 ori - al Sănătăţii (de 2,1 ori) - şi al Apărării - de două ori.

La capitolul "Alte transferuri" - sume pentru cofinanţarea programelor din fonduri rambursabile şi nerambursabile, cotizaţii şi contribuţii la organisme internaţionale şi pentru investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat - cheltuielile s-au dublat în lunile ultimului trimestru, comparativ cu media lunară a perioadei ianuarie-septembrie 2007. Cele mai mari creşteri peste medie au fost înregistrate la Camera Deputaţilor - de 8,1 ori, la Ministerul pentru IMM-uri - de 5,5 ori şi la Ministerul Mediului - de 3,9 ori.

Practica decontărilor de cheltuieli pe ultima sută de metri, larg răspândită în instituţiile publice

La capitolul "Cheltuileli de capital" s-a înregistrat, în ultimul trimestru din 2007, cel mai mare decalaj, cheltuielile lunare de la bugetul de stat sporind de 3,3 ori comparativ cu media lunară a primelor nouă luni. Cheltuieli peste medie au înregistrat în ultimul trimestru Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Serviciul Român de Informaţii (SRI), Senatul, Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), Ministerul Transporturilor, Ministerul Justiţiei, Academia Română, Academia Română, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.

Astfel, CNSAS a decontat în luna decembrie 94% din prevederile anuale aprobate pentru achiziţionarea unui sediu nou.

SRI a înregistrat o creştere a cheltuielilor de 11,1 ori în ultimul trimestru. Instituţia a utilizat banii pentru plata lucrărilor realizate la obiectivele din programul de investiţii aprobat, pentru reparaţii capitale, dar şi pentru achiziţionarea aparaturii şi echipamentelor necesare activităţii antiteroriste, pentru aparatura neceasară controlului pe aeroporturi şi pentru operaţionalizarea Centrului de Coordonare Antiteroristă.

La Senat, creşterea a fost de 10,8 ori, fiind determinată de achiziţia a 41 de autoturisme, a unui sistem de afişare video pentru sala de plen, a unor echipamente de înregistrare audio-video, a unui sistem de gestiune "Cod de bare", dar şi în urma achiziţiei de mobilier, calculatoare şi programe de calculator.

în cazul SPP, creşterea a fost de 9,7 ori. Cele mai mari plăţi s-au înregistrat în lunile octombrie - de peste opt ori (2,5 milioane de lei) şi noiembrie  - de peste 17 ori (5,3 milioane lei), raportat la media primelor nouă luni - 0,3 milioane lei. în trimestrul IV, SPP a achitat contravaloarea unor autovehicule necesare transportului înalţilor demnitari, dar şi contravaloarea unor echipamente pentru care termenul scadent era în trimestrul IV al anului 2007.

La Ministerul Transporturilor creşterea a fost de şase ori, cele mai mari plăţi înregistrându-se în decembrie, peste 121 de milioane de lei, comparativ cu 11 milioane de lei, reprezentând media lunară liniară pe primele nouă luni.

în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, creşterea de 4,7 ori a fost cauzată de achiziţionarea a peste 200 de autoturisme pentru unităţile subordonate ministerului şi a unor echipamente de tehică de calcul.

Creşterea de 4,5% a cheltuielilor efectuate de Academia Română a fost cauzată de achitarea facturilor pentru lucrările executate la "Casa Academiei", la "Casa Moxa" şi la departamentul de primiri urgenţe al Spitalului Elias.

Cheltuilelile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale la acest capitol au crescut de 4,1 ori în trimestrul IV, comparativ cu media primelor nouă luni. Creşterea a fost determinată, printre altele, de achiziţionarea de echipamente de comunicaţii mobile destinate platformei unice TETRA.

Cheltuielile Ministerului Economiei şi Finanţelor au crescut de patru ori. Peste 14 milioane de lei au fost cheltuite pentru construirea sediilor direcţiilor generale ale finanţelor în cinci judeţe, 4,6 milioane - pentru construcţii efectuate la trei direcţii regionale vamale, iar alte 4,1 milioane de lei - pentru achiziţionarea unor programe informatice, a unor licenţe pentru softuri şi pentru efectuarea unor lucrări de investiţii de la Autoritatea Naţională a Vămilor.

Pe ultimul loc se situează, în ceea ce priveşte cheltuielile peste medie la acest capitol, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor - creşterea fiind de respectiv de 3,4 ori. Potrivit documentului, creşterea a fost determinată de schimbarea sursei de finanţare a programului care vizează pietruirea drumurilor comunale şi alimentarea cu apă a satelor, respectiv de la bugetul de stat în locul creditelor externe. Astfel, au fost decontate lucrări în valoare de 45 de milioane de lei, în luna decembrie 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: