Criza ipotecara din Statele Unite ii descurajeaza pe cei care vor sa isi cumpere prima locuinta

Data publicarii: 03-03-2008 | International

Timp de zeci de ani, cumpararea unei locuinte a fost un pas esential in obtinerea sigurantei financiare a clasei mijlocii americane. Proprietarii se bazau pe plata unei ipoteci fixe in locul unei chirii in crestere, beneficiau de reduceri de taxe si de cresterea valorii locuintei, scrie Reuters.

Insa in contextul in care preturile scad si familiile isi pierd dreptul de a achita ipotecile, unii oameni, care in alte circunstante ar dori sa isi cumpere o locuinta proprie, gasesc in prezent mai sigure chiriile.

O astfel de persoana este Lisa Chesnut, care locuieste in Tucson, Arizona si este coordonator al unui sistem informational. Cu un loc de munca bine platit si doi copii mici, Chesnut, in varsta de 29 de ani si sotul ei, Bryan, par tipul clasic de familie in cautarea unei prime locuinte.

Acestia au luat in calcul posibilitatea, inainte ca piata sa inceapa sa scada, cu un an in urma.

"La inceput am crezut ca scaderea preturilor este un semn bun", a declarat Chesnut intr-un interviu telefonic.

"Apoi am inceput sa citim despre pierderea dreptului de a achita ipotecile, de ratele ipotecare ajustabile si de oamenii care isi pierdeau casele", a mai spus aceasta. "Ne-am gandit, daca se intampla ceva si ne pierdem locuinta?".

Cea mai mare temere a acesteia este neplata ipotecii. Dupa ce a citit despre persoane care au de achitat mai multi bani in ratele ipotecare ajustabile, isi da seama ca daca primeste aprobarea pentru un imprumut nu inseamna neaparat ca isi va permite sa il achite.

Un semn ca din ce in ce mai multi oameni aleg sa locuiasca in apartamente inchiriate in timp ce asteapta incheierea crizei vine din partea Equity Residential, unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente din Statele Unite.

"Cifra de afaceri scade si la fel si numarul celor care au renuntat in 2007 la chirii in urma cumpararii unei locuinte", a declarat presedintele departamentului de gestionare a proprietatilor din cadrul Equity Residential, Fred Tuomi.

Proiectiile Asociatiei Nationale Imobiliare (NAR) arata ca zeci de mii de tineri americani sunt cu totul exclusi din piata ipotecara, fara sa cumpere sau sa inchirieze.

"Exista probabil 700.000, poate chiar 800.000 de oameni care nu intra in piata nici pentru inchirierea si nici pentru cumpararea unei locuinte, a declarat un purtator de cuvant al NAR, Walter Molony". "Unde sunt acesti oameni? Exista, au locuri de munca. Unii dintre ei se muta din nou impreuna cu parintii,au locuit intotdeauna cu acestia sau impart locuintele cu colegi de camera".

Rapoartele recente arata ca pretul mediu al unei locuinte pentru o singura familie in zonele urbane din Statele Unite a scazut cu 6% in cel de-al patrulea trimestru, in timp ce pierderea dreptului de a achita potecile in primele 100 zone metropolitane a crescut cu 78% in 2007.

"Sunt cei mai ingrijorati oameni pe care i-am vazut in viata mea", a declarat presedintele Mortgage Group, Bob Moulton, referindu-se la cumparatorii primei locuinte.

"Au vazut ce se poate intampla in piata ipotecara", a declarat Moulton, a carui companie gestioneaza ipoteci de 300 milioane dolari anual, in principal in zonele suburbane are orasului New York.

"Toata lumea din jur, mama, tatal, unchiul, colegii de munca, ii sfatuiesc sa nu cumpere, pentru ca preturile scad", a adaugat acesta.

Redactia BankNews.ro