Un bancher din cadrul BEI a negat existenta unui plan de fuzionare cu BERD

Data publicarii: 07-03-2008 | International

Un bancher din cadrul Bancii Europene de Investitii (BEI) a negat joi un zvon legat de un plan de fuzionare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie AFP.

Cotidianul Handelsblatt, citand surse apropiate guvernului german, a afirmat ca ministrul german al finantelor, Peer Steinbruck, doreste o asemenea fuziune si ca secretarul sau de stat pentru finante, Thomas Mirow, candidat la presedintia BERD, ar trebui sa se ocupe "concret" de intocmirea acestei vaste reforme.

Potrivit lui Philippe de Fontaine Vive, care conduce FEMIP, divizie a BEI care se ocupa cu finantarea proiectelor in zona mediteraneana, Mirow, candidatul european pentru a prelua presedintia BERD incepand cu 1 iulie 2008, "cunoaste bine BERD si BEI, insa nu a elaborat inca un plan de fuziune".

"Intrebarea pe care si-o pun ministrii europeni este legitima: Ce se va intampla cu BERD dupa ce se va incheia tranzitia fostelor economii socialiste in economia de piata? Noul presedinte BERD va trebui sa propuna proiecte in acest sens", a adaugat acesta.

Bancherul a replicat ca o evaluare pe termen mediu este prevazuta pentru 2010, in legatura cu modul in care trebuie sa evolueze actiunea financiara exterioara a Uniunii Europene. "Privim acest lucru cu liniste si incredere. Ministrii sunt liberi . Vor asculta sfaturile presedintilor BERD, BEI sau ale altora", inainte de a lua o hotarare.

Potrivit declaratiilor lui Fontaine Vive, interpretarea facuta de cotidianul economic german poate fi "o neintelegere" a declaratiilor unui coleg, care nu este citat, care a transmis unele pareri personale care nu au fost bine interpretate.

Banca Europeana pentru Investitii (BEI), a fost creata in 1958, ca o institutie de finantare pe termen lung a Uniunii Europene. Activitatea sa consta in a acorda imprumuturi pietelor, cu dobanzi mai mici, pentru realizarea proiectelor, "ce ajuta la realizarea obiectivelor Uniunii Europene".

BERD a fost infiintata in 191, pentru a ajuta tarile din fosta zona sovietica sa faca trecerea spre o economie de piata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: