ING vrea legarea de glie a angajatilor cu lantul pensiilor facultative

Data publicarii: 07-03-2008 | Finante-Banci

Daca un angajat vrea sa isi schimbe patronul, s-ar putea sa se trezeasca fara banii din contributiile la pensiile facultative. Cel putin asa suna propunerea pe care directorul ING a facut-o recent, insa o masura de acest tip contravine Codului Muncii.

Fondurile de pensii facultative nu au reusit sa atraga mai mult de 100.000 de participanti de la introducerea sistemului, in primavara lui 2007. Drept urmare, administratorii cauta metode de a-i motiva pe patroni sa le faca pensie angajatilor. Uneori, cu pretul libertatii in ceea ce priveste alegerea angajatorului. Directorul ING, Radu Vasilescu, a prezentat o posibila varianta. Intre angajat si angajator sa existe un contract de munca pe termen determinat, in baza caruia angajatul si angajatorul sa contribuie la un fond de pensii facultative.

Daca angajatul isi da demisia inainte de incheierea termenului prevazut in contract, atunci activele contului sau de pensie facultativa, rezultate exclusiv din contributiile patronului, ar urma sa fie redistribuite catre conturile celorlalti angajati ai patronului respectiv. "La ce ne-am gandit noi, pentru a fi si in beneficiul angajatorului, ar fi ca cele doua parti sa convina o perioada de angajament minima si numai daca angajatul pleaca inainte de acel termen, activele contului sa fie redistribuite in conturile angajatilor firmei", a explicat, telefonic, Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

Conditionarea angajatului prin introducerea unei asemenea prevederi ar insemna revolutionarea legislatiei muncii din Romania, insa va avea efecte negative, considera profesorul specializat in Dreptul Muncii, avocat Gabriel Uluitu. "Ipoteza ridica probleme de la inceput. Ar contraveni la Codul Muncii. Peste tot in Europa regula este contractul de munca pe termen nedeterminat", a precizat Gabriel Uluitu. Prevederile legii 204/2006 privind pensiile protejeaza angajatul de a nu fi constrans de contractul de pensii atunci cand doreste sa isi schimbe angajatorul, prevederi care sunt in acord cu liniile trasate de Comisia Europeana.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu se poate pronunta asupra acestei propuneri cat timp nu exista UN demers oficial. Iata de ce propunerea ING seamana cu o legare a salariatului de patron, lantul fiind de data asta pensia facultativa. 
 
Curentul