IMM-urile si ONG-urile vor beneficia de 469 mil euro pana in 2013 pentru dezvoltare IT & C

Data publicarii: 11-03-2008 | Economie

IMM-urile si ONG-urile, alaturi de autoritatile locale, beneficiaza in perioada 2007- 2013 de peste 469 milioane de euro in vederea dezvoltarii sectorului IT & C, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely.

Potrivit ministrului, in ceea ce priveste dezvoltarea informatica si de comunicatie a ONG-urilor si IMM-urilor, in 2007 investitiile au crescut  cu 10% fata de anul precedent.

Suma alocata este de 469,435 milioane euro, iar beneficiarii pot fi atat autoritatile administratiei publice locale, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, cat si IMM-urile si ONG-urile. Din aceasta suma, 81,62%, adica 383,170 milioane de euro, reprezinta co-finantare a Uniunii Europene, restul de 18,38% (86,265 milioane euro) fiind co-finantare de la bugetul de stat/local.

Aceste sume fac parte din Programul Operational Sectorial (POS) "Cresterea Competitivitatii Economice", axa prioritara 3 pentru "Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public". Obiectivul programului este cresterea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin sustinerea conectarii la broadband, precum si prin consolidarea infrastructurii, in special in zonele de esec ale pietei - zone rurale si mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicatii.

Potrivit ministrului Karoly Borbely, totalul populatiei conectate la internet este de 20% la nivel national si numai 10% dintre cei conectati folosesc broadband. Concluzia ministrului este aceea ca aceste valori sunt mult sub media europeana.

Va fi posibila accesarea fondurilor si a consultarilor oferite de MCTI precum si gestionarea acestora de catre organele abilitate.

Implementarea POS va fi sustinuta, in perioada 2007 - 2013, cu peste trei miliarde de euro (3,011 miliarde euro), din care contributia Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala este de aproximativ 85% (2,554 miliarde euro), restul fiind acoperit din bugetul de stat si din bugetele locale.
 
Obiectivul acestui program este cresterea, pana in 2015, a productivitatii companiilor romanesti, cu o medie anuala de circa 5,5%, in scopul reducerii decalajelor fata de productivitatea medie din Uniunea Europeana.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: