Arbitrul pensiilor private vrea sa lase administratorii sa aiba fonduri cu grade de risc diferite

Data publicarii: 11-03-2008 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) vrea sa lase posibilitatea administratorilor de fonduri de pensii facultative sau obligatorii sa infiinteze mai multe fonduri cu grade de risc diferite, a declarat marti presedintele institutiei, Mircea Oancea.

"Avem in plan, in urma discutiilor din parlament si cu administratorii, sa gandim pentru pilonul II si III prin asimilarea mai multor grade de risc pentru mai multe fonduri", a spus Oancea, la un seminar despre pensii private.

El a explicat ca un administrator ar putea avea fonduri cu trei grade de risc, astfel incat un participant sa se poata muta gratuit de la un fond cu grad de risc mai ridicat catre unul cu un risc mai scazut al aceluiasi administrator, pe masura ce se apropie varsta de pensionare.

In contextul dezbaterilor actuale despre introducerea unui randament minim garantat cu rata inflatiei, Oancea a dat de inteles ca nu este de acord cu asemenea reglementari, care ar dauna pietei in formare.

"Nu incurajez tendintele actuale de modificare a legislatiei pe pilonul III si mai ales pe pilonul II, pentru ca nu avem criterii obiective de judecata, iar astfel de masuri ar putea face mai mult rau sistemului", a declarat Oancea.

"Legislatia de la noi este chiar mai restrictiva decat in alte tari, iar in prezent trebuie sa gasim metode de imbunatatire a randamentelor", a mai spus presedintele CSSPP.

NewsIn