Financial Times: Romanilor le place sa petreaca si dupa ora 4 dimineata

Data publicarii: 11-03-2008 | Lifestyle

Andrea Multari, un barbat de 38 de ani, a crescut in Roma. Dupa ce si-a petrecut 9 ani din viata in marina, a urmat un MBA si s-a alaturat echipei companiei de management Accenture. A fost trimis in toata Europa: Marea Britanie, Franta, Ungaria. Acum traieste in Bucuresti, cu sotia sa romanca Oana si cu copilul Roberto.

"M-am mutat la Bucuresti anul trecut, din motive personale si profesionale. Eram oarecum obisnuit cu tara, pentru ca veneam des sa o vad pe logodnica mea. Am cunoscut-o in Slovacia acum trei ani, pe cand lucram la un program de consultanta. Dupa ani de calatorii, ne-am decis ca ar fi mai bine daca am trai in acelasi loc, pentru a ne incepe o familie. Ea a vrut sa locuim in Bucuresti si nici mie nu mi-a prins rau. Compania la care lucram si-a deschis recent o filiala in Romania si avea nevoie de personal cu experienta, care sa supravegheze o perioada afacerea.

M-am mutat pentru a treia oara. Faptul ca am trait in Franta si Cehia mi-a facut mutarea mai usoara. Stiind ca vom sta ceva aici, sotia mea si cu mine ne-am decis sa ne cumparam un apartament intr-o zona rezidentiala, langa Herastrau, unde se afla ambasadele. Singura problema a fost ca intreprinderea pentru care lucram m-a rugat sa ma mut mai devreme. Astfel, a trebuit sa grabesc anumite activitati, precum mobilatul noii mele case.

Ierni grele, veri caniculare

Iernile sunt grele. Anul acesta, temperatura a fost mai scazuta de -15°C. A fost si multa zapada. Bucurestiul s-a descurcat destul de bine. Pe de alta parte, verile sunt caniculare, cu temperaturi ajungand pana la 30°C in mai si la chiar 40°C in iunie si iulie.

Noroc ca exista parcuri frumoase si lacuri prin apropiere. Sunt si destule statiuni montane in Carpati - la doar doua ore distanta de mers cu masina.

Cele mai cunoscute sunt Sinaia si Poiana Brasov. Sotia mea schiaza si, pentru ca eu nu pot practica acest sport,din cauza unei probleme la genunchi, intre timp ma plimb cu masina pe serpentine.

Transportul

Sistemul de transport din Bucuresti nu e unul potrivit pentru nevoile populatiei in continua crestere. Dezvoltarea din domeniul imobiliar nu a fost insotita si de o dezvoltare a infrastructurii. Exista doar doua autostrazi, dar niciuna nu se ridica la standardele europene. Drumurile trec deseori prin sate, ceea ce ingreuneaza circulatia. Sa speram ca investitiile de la Uniunea Europeana vor ajuta infrastructura din Romania sa se dezvolte.

Haine scumpe, mancare ieftina, preturile caselor - ca'n Vest

Hainele sunt mai scumpe decat in Italia. Preturile proprietatilor se ridica la nivelul celor din Vest, desi cele din fostele state comuniste sunt in cadere libera.

Mancarea de la restaurante este o idee mai ieftina decat in Italia.

Mancarea traditionala romaneasca pare a fi pentru carnivori. Totusi, mi-am dezvoltat gustul pentru "ciorba", supa bogata in carne, smantana si legume si "sarmale".

Cultura muncii

Cultura muncii se aseamana cu ceea ce am intalnit in Italia si Spania, adica oamenii nu muncesc organizat, precum in Marea Britanie, Germania si Olanda. In cele din urma, isi indeplinesc obiectivele datorita devotamentului si creativitatii. Le plac pauzele de cafea, dar sunt dispusi sa lucreze si peste program. Vor sa tina pasul cu Vestul in ceea ce priveste practica, metodologiile si productivitatea.

Ma relaxeaza sa inot si sa ma plimb cu familia prin parcurile din Bucuresti si in afara orasului. Nu frecventam teatrele si salile de cinema pentru ca nu ma descurc foarte bine in limba romana. Supravietuiesc cu engleza, franceza si italiana.

In legatura cu tara pe care am lasat-o in urma, Italia, imi lipseste cel mai mult arhitectura, cultura si marea. Marea Neagra e la cateva ore distanta. Desi sunt statiuni foarte frumoase la malul marii, nu e la fel ca in Italia.

Romanii - vesnic petrecareti

Imi place atitudinea mereu vesela a romanilor si dispozitia catre petreceri. Daca te duci la o nunta, majoritatea europenilor vor fi in pat la 4 dimineata, dar romanii, chiar daca au 7 sau 70 de ani, continua sa danseze.

In ciuda aspectelor pozitive, Romania se afla inca sub influenta fostului bloc comunist.

Nu imi place nici sa conduc in oras pentru ca modul in care se manifesta romanii la volan este unul destul de agresiv. Daca vine din partea unui italian, ar trebui sa va faceti o idee cam cat de rau este.

Antena3.ro