Federal Reserve si alte banci centrale reiau masurile de sustinere a pietelor financiare

Data publicarii: 12-03-2008 | International

Banca centrala americana Federal Reserve a anuntat marti o serie de masuri pentru a majora nivelul de lichiditate din pietele financiare, intr-o miscare coordonata cu alte banci centrale, printre care si Banca Centrala Europeana (BCE), relateaza AFP.

"Presiunile din anumite piete s-au intensificat din nou in ultima vreme. Trebuie sa cooperam in continuare si sa luam masurile potrivite pentru a face fata presiunilor legate de lichiditate", a anuntat Federal Reserve in cadrul unui comunicat.

Initiativa presupune prelungirea acordului de injectare de lichiditate, incheiat toamna trecuta intre Federal Reserve, BCE si banca centrala a Elvetiei (BNS), pentru a preveni accentuarea crizei economice.

Federal Reserve va majora cu 10-30 miliarde dolari linia de credit deschisa catre BCE si cu 2-6 miliarde dolari linia de credit catre BNS. Banca centrala americana a mai anuntat crearea unei noi proceduri prin care va putea oferi imprumuturi de pana la 200 miliarde dolari in titluri de stat unui grup restrans de banci mari.

Masura "este destinata sustinerii lichiditatii pe piata titlurilor de stat si a altor obligatiuni cu garantie, care ajuta functionarea pietelor financiare la nivel mondial".

Aceste actiuni completeaza masurile anuntate vineri, de majorare cu 100 miliarde dolari a volumelor de lichiditate alocate de Federal Reserve licitatiilor si actiunilor de rascumparare a titlurilor.

Bancile centrale care participa la aceasta initiativa sunt Federal Reserve, BCE, BNS, banca centrala a Canadei si Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England.

NewsIn