Exportatorii europeni nu au alta solutie decat sa se adapteze la aprecierea euro, sustin analistii

Data publicarii: 12-03-2008 | International

In contextul in care euro doboara record dupa record, Europa corporatista pare sa nu aiba alta solutie decat sa accepte faptul ca aprecierea monedei afecteaza exporturile companiilor din zona euro, precum producatorul de aeronave Airbus, relateaza Reuters.

In lipsa unor reduceri ale dobanzii de politica monetara sau a unor interventii in piata ale Bancii Centrale Europene (BCE), companiile europene trebuie sa se adapteze la handicapul conferit preturilor pe pietele mondiale de export de intarirea euro, sustin analistii. 

"Nu sunt sigur daca in Europa se poate pune problema de "supravietuire" deocamdata", a declarat un analist din cadrul Bank of America, Gilles Moec. "Cu toate acestea, problemele vor iesi treptat la iveala", a adaugat acesta.

Pentru unii, aceste probleme au inceput deja sa se faca simtite, desi economisti precum cei din cadrul Bank of America sustin ca efectele nu au fost atat de grave cum se credea initial.

In contextul in care moneda unica europeana a atins marti un maximum record de 1,55 dolari/euro, cu aproape o treime mai mare decat la lansarea in 1999, compania mama producatoare a Airbus, EADS, a pus pe seama deprecierii dolarului o pierdere de 1,1 miliarde in 2007.

Directorul executiv EADS, Louis Gallois, a declarat ca Airbus se va adapta prin controlul costurilor si prin "majorarea contributiei dolarului la produsele noastre, un alt mod de a spune ca va concentra productia in afara zonei euro, unde costurile sunt mai mici".

Reforma economica ramane singurul mod prin care exportatorii din zona euro pot face fata concurentilor din Asia si Statele Unite care beneficiaza de avantaje din partea cursului de schimb, au precizat analistii.

Reforma are nevoie totusi de ani si nemultumeste angajatii si politicienii care se tem de disponibilizari sau care nu impartasesc punctul de vedere al macro-economistilor.

Cu ani in urma, Uniunea Europeana a adoptat o reforma numita Agenda de la Lisabona, al carei scop a fost stimularea competitiei in piata produselor si transformarea Europei in principala regiune economica pana la sfarsitul deceniului.

Cursul euro fata de dolar a crescut cu 17% in 12 luni, cu mai mult de 5% de la inceputul anului si este cu peste 30% mai ridicat decat nivelul de 1,17 dolari/euro, de la lansarea din 1999.

Doua masuri importante care ar putea opri aprecierea euro sau coborarea cursului pe termen scrut ar fi reducerea dobanzii de politica monetara sau o interventie de vanzare de euro a BCE.

NewsIn