FMI este gata sa ia in considerare salvarea sistemului financiar cu fonduri publice

Data publicarii: 13-03-2008 | International

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, miercuri, ca este nevoie de masuri ferme de consolidare a sistemului financiar international, care ar putea merge pana la mobilizarea unor fonduri publice daca situatia se deterioreaza din nou, relateaza AFP.

"Nu exista dubii ca riscurile ca situatia sa se deterioreze s-au agravat si ca va fi nevoie de masuri ferme pentru stabilizarea sistemului financiar si a economiei mondiale", a declarat directorul adjunct al FMI, John Lipsky, intr-un discurs tinut la Washington.

"Trebuie sa ne pastram toate optiunile pe masa, inclusiv eventualitatea de a folosi fonduri publice pentru calmarea turbulentelor din sistemul financiar", a spus Lipsky, dar a precizat ca nu pledeaza pentru sustinerea bancilor private cu banii contribuabililor. Autoritatile publice trebuie, totusi, sa ia atitudine "daca solutiile pietei au fost epuizate".

Directorul adjunct al FMI a adaugat ca turbulentele de pe pietele financiare, care la inceput nu au afectat decat o mica parte a sistemului financiar american, au devenit o "provocare mondiala", care ar putea tempera cresterea inregistrata in ultimii cinci ani pe pietele internationale.

Lipsky a mai recunoscut ca initiativele anuntate marti de mai multe banci centrale, printre care Federal Reserve si Banca Centrala Europeana (BCE), au fost utile, in masura in care reflecta constientizarea nevoii severe de a asigura lichiditate pe pietele financiare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: