UniCredit: profit net de 6,56 miliarde dolari in 2007, asemanator cu cel din 2006

Data publicarii: 13-03-2008 | Finante-Banci

UniCredit, cea de-a treia banca din Europa, a inregistrat in 2007 un profit net de 6,566 miliarde euro (10,09 miliarde dolari), putin schimbat fata de anul precedent, in contextul in care analistii estimau in medie un profit net de 6,67 miliarde euro, relateaza Reuters.

Banca, ce are o valoare de piata de aproximativ 97 miliarde dolari, a integrat pentru prima data in raportul financiar rezultatele grupului italian Capitalia, achizitionat anul trecut pentru 29 miliarde dolari.

Profitul operational a crescut cu 11,4% fata de 2006 la 13,34 miliarde euro, datorita performantelor solide ale sectorului de banci comerciale, ce a inregistrat o crestere de 15,3% fata de anul precedent.

Castigurile per actiune, excluzand Capitalia, au urcat in 2007 cu 17%, la 0.62 euro/actiune.

UniCredit a anuntat intr-un comunicat emis joi ca expunerea la criza creditelor ipotecare din Statele Unite a atins nivelul "neglijabil" de 164 milioane euro in decembrie, cu 82 milioane dolari mai mic fata de septembrie 2007.

Bancile italiene au fost mai ferite de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat pentru ca au, in general, o politica de creditare foarte conservatoare.

Analistii au fost totusi ingrijorati in legatura cu UniCredit, pentru ca expunerea bancii este mult mai mare decat a celorlalte banci italiene.

Analistii din cadrul Natixis Securities considera ca rezultatele sunt "destul de linistitoare", insa au adaugat intr-o nota ca mesajul managementului in legatura cu structura financiara si costurile de sinergie "vor fi esentiale pentru piata".

Estimarile profitului net din cadrul unui sondaj Reuters efectuat in randul a zece analisti au variat intre 5,67 si 7,54 miliarde euro.

UniCredit, cea de-a doua banca din Italia, dupa Intesa Sanpaolo, a anuntat o imbunatatire a calitatii activelor si o reducere cu 15% a creditelor neperformante.

De asemenea, banca a precizat ca divizia de banci de investitii, ce are o contributie de 20% din venit, a fost afectata in al doilea semestru de criza creditelor si ca, in aceasta perioada, profitul operational al diviziei a scazut cu 10,6%.

Costurile de integrare ale Capitalia au atins 1,2 miliarde euro, in mare parte din cauza plecarii personalului si a deprecierii activelor tehnologice, si UniCredit a adaugat ca "procesul de integrare avanseaza chiar mai repede decat se estima".

NewsIn