Pietele din Romania si Serbia ar putea aduce ATEbank 10-15% din castiguri in 2010

Data publicarii: 14-03-2008 | Finante-Banci

Romania si Serbia vor genera pana in 2010 intre 10% si 15% din castigurile ATEbank, a sasea banca din Grecia, a estimat joi directorul general adjunct al bancii, Panagiotis Varangis, intr-un interviu acordat Reuters.

"Tinta noastra este ca piata din Romania si cea din Serbia sa contribuie pana in 2010 la profiturile grupului cu cel putin 10-15%, comparativ cu nivelul actual de 6%", a declarat viceguvernatorul ATEbank.  

"Numarul unitatilor noastre din Romania va creste pana la 30 in acest an, de la 18 cate avem in prezent. Pana in 2010, intentionam sa avem intre 50 si 55 de unitati pe piata romaneasca", a precizat Panagiotis Varangis.

ATEbank, detinuta de stat in proportie de 77%, a cumparat in 2006 pachetul majoritar de actiuni al bancii Mindbank din Romania, intr-un prim pas de extindere in afara Greciei. Ulterior, ATEbank a cumparat 20% din actiunile AIK Banka din Serbia.

Cele mai mari banci din Grecia s-au extins prin achizitii in Balcani si in Turcia, in cautarea de oportunitati de crestere.

Lipsa expunerii la criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc si la valorile mobiliare asociate i-a scutit pe creditorii greci de deprecierile de active pe care le-au anuntat unii dintre concurentii lor de pe alte piete.

Actiunile ATEbank s-au ieftinit cu 24% de la inceputul anului pana in prezent, sub deprecierea de 27,7% a intregii piete de capital din Grecia.

Varangis a mai spus si ca ATEbank vrea sa faca si alte achizitii in Romania, daca apare o astfel de ocazie.

"Scopul nostru este sa crestem organic pe piata romaneasca, dar, daca vom avea o ocazie de cumparare, o vom analiza atent", a precizat directorul general adjunct al ATEbank. "Luam in considerare posibilitatea de achizitii in sud-estul Europei si in Egipt, pentru a ne extinde prezenta in regiune, dar pana acum nu am gasit nimic interesant", a adaugat Varangis.

Seful ATEbank a descris Romania ca pe o tara cu crestere solida, o populatie mare si o penetrare bancara slaba. Romania are nevoie de multe investitii in infrastructura si ar putea adera la zona euro, a adaugat Varangis.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: