Dolarul si chinezii schimba topul celor mai mari 25 de companii din lume

Data publicarii: 15-03-2008 | International

Chinezii au deja patru companii in top, iar Petro China domina clasamentul, cu o capitalizare de aproape 1.200 de miliarde de dolari, noteaza Cotidianul.

Grupul chinez Petro China domina, din noiembrie 2007, topul celor mai mari 25 de companii din lume, cu o capitalizare de aproape 1.200 de miliarde de dolari, devansind gigantii americani Exxon Mobil si General Electric, in conditiile in care declinul dolarului a influentat puternic reconfigurarea clasamentului. Astfel, valoarea de piata a Petro China a depasit, la sfirsitul anului trecut, valoarea de piata combinata a urmatoarelor doua pretendente la "coroana" (Exxon Mobil si GE) si se apropie de valoarea de 1.200 de miliarde de dolari, egala cu cea a primelor 60 de companii din Canada.

Capitalizarea de piata a Exxon Mobil este de 460 de milioane de dolari, iar cea a General Electric, de 339 de miliarde de dolari, se arata intr-un studiu realizat de Elvis Picardo, analist specializat in investitii la compania Northern Securities din Vancouver, Canada.

Pe pozitia a patra a clasamentului se afla grupul rus Gazprom, cu 310 miliarde de dolari, urmat de China Mobile, cu 290 miliarde de dolari, si Microsoft, cu 266 miliarde de dolari.

Topul este completat, in ordine, de Ind&Comm. Bank din China, cu 264 miliarde de dolari, Preobas din Brazilia, cu 231 miliarde de dolari, Royal Dutch Shell din Olanda, cu 221 miliarde de dolari, si compania americana AT&T, cu 214 miliarde de dolari.

Statele Unite continua sa domine topul celor mai mari 25 de companii din lume in functie de capitalizarea de piata, in care ocupa noua pozitii, fiind urmate indeaproape de Europa, cu opt pozitii. Pe de alta parte, declinul dolarului, modificarile aparute la nivelul economiei mondiale si cererea puternica pentru materii prime au contribuit la reconfigurarea clasamentului in ultimii zece ani.

In 1998, din cele 25 de mari companii la nivel mondial, 18 erau americane si numai cinci din Europa.

Ceea ce este surprinzator, in opinia lui Picardo, este dezvoltarea puternica, in ultimii ani, a unor companii din statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China). Astfel, China are patru companii in Top 25, iar Brazilia si Rusia cite una.

Excluzind India, care nu a fost inclusa in studiu, statele BRIC domina circa un sfert din clasament, iar performanta este remarcabila avind in vedere ca aceste companii au intrat relativ recent pe pietele financiare mondiale.

Modificarile care au avut loc in ultimii ani pe piata mondiala sint ilustrate de faptul ca cea mai mare companie din lume in functie de capitalizarea de piata nu mai este o reprezentanta emblematica a Statelor Unite, precum Exxon, General Electric (GE), ci compania chineza PetroChina.

Valoarea de piata a PetroChina a depasit, la momentul de virf al cotatiilor, inregistrat la sfirsitul anului trecut, valoarea combinata a Exxon si GE.

Totodata, nu este surprinzator faptul ca noua dintre companiile din Top 25 sint din sectorul energiei si metalurgiei, avind in vedere ca pretul dolarului a depasit 100 de dolari pe baril.

Opt companii din domeniul energetic se afla in Top 25, dintre care cinci se situeaza printre primele zece la nivel mondial.

In 1998, in Top 25 se aflau numai doua grupuri energetice, in timp ce companiile farmaceutice si de telecomunicatii aveau sapte, respectiv sase reprezentante.

In prezent, doar doua companii farmaceutice, Johnson&Johnson si Roche Holdings, si patru operatori de telecomunicatii, China Mobile, Microsoft, AT&T si Vodafone, se afla printre cele mai mari 25 de companii la nivel mondial.

Cotidianul