Fondul de Garantare a Creditelor pune o vorba buna la banci pentru IMM

Data publicarii: 18-03-2008 | Finante-Banci

Pe piata se manifesta tot mai multe initiative de afaceri si sunt din ce in ce mai multe fonduri nerambursabile care ar putea sa ajute la punerea in practica a acestor proiecte. Problema intervine in momentul in care cel care doreste sa acceseze fondurile europene trebuie sa asigure partea de cofinantare. Acest aspect nu reprezinta o problema pentru companiile care dispun de suficient capital pentru a garanta creditul, dar este o provocare pentru companiile mici, nou intrate pe piata.

Colaborarea cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM poate fi solutia in aceste situatii. Activitatea principala a Fondului consta in garantarea creditelor sau a altor instrumente financiare (scrisori de garantie bancara, contracte de leasing etc.) in lei sau in valuta care pot fi obtinute de catre intreprinderile mici si mijlocii de la bancile comerciale sau alte institutii finantatoare.

Fondul colaboreaza cu bancile in baza unor conventii de lucru, in care sunt prevazute obligatiile partilor semnatare, conditiile de acordare a garantiilor, valoarea si modul de plata al comisionului de garantare, calculul si modalitatea de plata a garantiei acordate.

Solicitantii nu trebuie sa se teama de o eventuala atitudine de respingere a colaborarii cu Fondul din partea bancii.

Din perspectiva bancilor, avantajul colaborarii cu FNGCIMM este evident, prin impartirea riscului de credit asumat, prin preluarea pana la 80% a riscului de credit de catre FNGCIMM si prin garantia irevocabila si neconditionata, care reprezinta cea mai lichida garantie in momentul de fata. Garantia este platibila in 15 zile de la initierea procedurii judiciare, fata de minimum 2 ani, durata de executare a unei ipoteci.

Ca rezultat direct, bancile inregistreaza cresterea volumului de creditare pentru clientii solvabili, dar cu garantii proprii insuficiente, si majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fara a i se solicita garantii materiale suplimentare.

Integral in Curierul National