Fed se pregateste de o noua reducere de amploare a dobanzii de referinta

Data publicarii: 18-03-2008 | International

Banca centrala americana, Federal Reserve, se va reuni marti pe fondul accentuarii incertitudinilor financiare si va trebui sa hotarasca o coborare majora a dobanzii de politica monetara pentru a calma pietele, relateaza AFP. Federal Reserve a convocat comitetul de politica monetara (FOMC) pentru a reexamina nivelul dobanzii de referinta, fixat la 3%.

Analistii sunt siguri ca banca centrala va lua o noua decizie spectaculoasa, dupa seria de masuri de urgenta luate in zilele trecute, precum sprijinul acordat bancii Bear Stearns, coborarea dobanzii de refinantare si deschiderea unor noi linii de finantare.

"Aceste decizii pregatesc o noua reducere importanta a dobanzii de politica monetara. Credem ca FOMC va cobora nivelul dobanzii cheie cu un punct", au asigurat analistii din cadrul Global Insight intr-un comunicat.

Scenariul coborarii dobanzii cu un punct este estimat de tot mai multi analisti, care mizau cu o saptamana in urma pe o reducere de jumatate de punct procentual.

Viteza cu care s-a derulat criza din cadrul Bear Stearns, in mai putin de o saptamana, reflecta pierderea increderii pietelor si necesitatea ca banca centrala sa injecteze un maximum de lichiditate in sistem, cu riscul de a-i recompensa pe trisori.

Banca centrala sustine de asemenea economia care este, cu siguranta, in recesiune. Luni, cele mai recenta statistici ale productiei industriale au indicat o scadere de 0,5% in februarie.

Insa, prin coborarea dobanzii de referinta, Federal Reserve risca sa alimentaze inflatia, care da semne de accelerare pe fondul scumpirii petrolului si a materiilor prime. Statisticile preturilor la producatori, ce urmeaza sa fie publicate marti, vor oferi indicii asupra tendintei.

Un alt risc este accelerarea deprecierii dolarului, care a atins un nivel minim record. Luni, euro a atins un nou maximum istoric de 1,5905 dolari, inainte de a se redresa.

NewsIn