BCE isi va mentine regulile cu privire la garantii, potrivit unui oficial al bancii

Data publicarii: 19-03-2008 | Finante-Banci

Un responsabil cu politica monetara a Bancii Centrale Europene a infirmat criticile potrivit carora BCE amana solutionarea crizei creditelor prin imprumuturile pe care le acorda sectorului bancar ce sunt garantate cu ipoteci sau alte tipuri de garantii cu lichiditate scazuta, arata Reuters.

BCE nu vrea sa schimbe reglementarile privind garantiile acceptate sau cu privire la diferitele elemente de compensare a riscurilor pe care le cere, a spus un membru al Consiliului Guvernator al BCE, Yves Mersch.

Banca Centrala Europeana isi rezerva, insa, dreptul de a evalua noi produse - cum ar fi imprumuturile garantate cu portofoliul propriu de credite ipotecare al bancilor - de la caz la caz, a declarat Mersch luni pentru Reuters, intr-un interviu publicat marti. 

BCE accepta o gama larga de garantii in momentul in care imprumuta fonduri bancilor, in comparatie cu Federal Reserve si Bank of England, si imprumuta o suma redusa din valoarea actuala a unui bun, care depinde de cat de lichida este datoria.

Unii dintre economisti au spus ca acest sistem, care este mai flexibil, a ajutat zona euro sa evite cele mai grave aspecte ale crizei creditelor, care a lovit Statele Unite si Marea Britanie.

Alti economisti considera, insa, ca BCE pur si simplu amana sa dea o explicatie inevitabila pana cand bancile vor fi fortate sa evalueze bunurile care se comercializeaza greu si spun ca BCE ar trebui sa inaspreasca termenii solicitati pentru garantii ca sa incurajeze bancile sa foloseasca piata pentru finantare.

"Nu schimbam regulile care au fost fixate dinainte in timpul jocului", a adaugat Mersch. 

"Bineinteles ca daca exista noi produse care apar si sunt prezentate trebuie sa le evaluam in aceasta calitate si sa le apreciem pentru a vedea ce ajustari sa facem. Acesta este un proces in desfasurare care nu ar trebui sa fie excesiv influentat de tara pe care ati mentionat-o. Este o problema intalnita si in alte state", a declarat Mersch.

BCE aplica o serie de ajustari pentru diferite bunuri, in functie de lichiditatea si gradul de risc al fiecaruia, cu rate ce variaza intre 0,5% si 18%.

Ajustarile mai mari acorda BCE o mai mare garantie in cazul in care una din bancile creditate se prabuseste, iar garantia primita se dovedeste a fi greu de vandut unei terte parti. Acestea stimuleaza astfel bancile sa incerce sa gaseasca finantare mai ieftina de la alte banci.

BCE a acordat fonduri suplimentare pietei monetare din zona euro, dupa ce criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite a cuprins si pietele europene ale creditelor in luna august 2007. 

Mersch a confirmat ca BCE va continua sa acorde lichiditate suplimentara cat timp va fi nevoie.

NewsIn