Bursa de Valori Bucuresti si-a sporit anul trecut profitul net cu 87% la 29 milioane lei

Data publicarii: Astazi, 20-03-2008 | Afaceri

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a obtinut anul trecut un profit net de 29 milioane lei ( 8,7 milioane euro), in crestere cu 87% fata de 2006, in timp ce veniturile au avansat cu peste 55% la 54 milioane lei (16,2 milioane euro), potrivit rezultatelor preliminare trimise miercuri de BVB.

Bursa de Valori Bucuresti afisase pentru 2006 un profit net de 15,5 milioane lei si venituri totale de 33,43 milioane lei.

Veniturile Bursei au fost realizate in conditiile in care Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a devenit operational prin decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare din 13 decembrie 2006 si a inceput sa ofere servicii de depozitare si registru din 1 ianuarie 2007 atat pentru piata reglementata cat si pentru piata Rasdaq.

"Evolutiile pietelor administrate de catre Bursa de Valori Bucuresti in anul 2007, primul an de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, au confirmat tendinta de crestere a indicatorilor bursieri si au dus la maxime istorice valoarea capitalizarii bursiere, a valorii de tranzactionare si a indicilor bursieri", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

BVB vrea sa-si sporeasca oferta prin diversificarea oportunitatilor de investire oferite de piata bursiera si stimularea cererii, prin sustinerea tendintei de sofisticare a comportamentului investitional.

In paralel, vor continua demersurile care vizeaza consolidarea pozitiei BVB in cadrul sistemului financiar, se mai arata in comunicat.

"Principalii factorii determinanti ai acestor evolutii au fost cresterea numarului de investitori din piata, diversificarea comportamentului lor investitional si o prezenta mai activa a investitorilor nerezidenti, a caror pondere in totalul
tranzactiilor de cumparare realizate pe pietele reglementate a atins nivelul record de 40% din ultimii sapte ani", a adaugat Farmache.

Capitalizarea BVB - inclusiv Rasdaq - a ajuns la finalul anului trecut la 85,96 miliarde lei (24,6 miliarde euro), iar lichiditatea medie zilnica a fost anul trecut de 55,2 milioane lei (16,5 milioane euro).

Intre timp, declinul accentuat care a afectat bursele europene, ca urmare a turbulentelor financiare cauzate de criza creditelor "subprime" din SUA, a coborat de la inceputul acestui an cotatiile titlurilor listate la BVB, insa capitalizarea apare pe plus, ca urmare a listarii Erste Bank la Bucuresti, a carei valoare de piata a umflat capitalizarea pietei - cu tot cu Rasdaq - cu peste 43 miliarde lei la 133,9 miliarde lei (35,9 miliarde euro) pe 19 martie.

NewsIn