Occidentalii nu-si fac vacantele in Estul Europei din cauza mizeriei si a lipsei infrastructurii

Data publicarii: 20-03-2008 | Turism

Peste 90% din potentialii turisti occidentali considera ca Europa de Est este mult mai interesanta decat tarile din Vestul Europei, insa sunt alungati de mizerie si de lipsa infrastructurii, a declarat presedintele Asociatiei de Ecoturism, Andrei Blumer.

Acestea sunt concluziile unui studiu recent realizat de UK Trip Advisor, si prezentat, miercuri, in cadrul unui seminar organizat la Tulcea de organizatia nonguvernamentala "Prietenii Naturii".
  
Potrivit studiului, in timp ce romanii vor ca in vacante sa fie departe de casa, sa manance bine si sa se relaxeze in aer curat, turistii straini cer cu totul altceva.

"Ei nu vor doar sa observe peisajul, asa cum fac romanii, ci vor sa cunoasca oamenii din zonele in care calatoresc si sa participe la viata de zi cu zi a localnicilor. Astfel, pachetele tour-operatorilor trebuie sa contina: turism traditional sau spiritual, foto safari, turism stiintific sau mountain biking. Adica este de preferat ca agentii de turism din Delta Dunarii, sau, in general din Romania, sa isi rescrie oferta, care nu este deloc adecvata cererilor vesticilor. Turistii straini prefera hanurile sau hotelurile de tip familial, eco-pensiunile sau fermele de vacanta si oamenii combina hobby-urile cu calatoriile", a declarat Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism Romania.

In ceea ce priveste locatiile alese de turistii din vestul Europei, in studiul realizat de UK Trip Advisor si prezentat de Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania, sunt preferate cele aerisite, cu putine cladiri. "Turistii evita destinatiile nesigure si zonele cu exces de cladiri. Este important ca o zona, pentru a deveni atragatoare pentru vizitatori, sa fie sigura si curata iar aceste mesaje trebuie sa ajunga la ei", a afirmat Blumer.

O alta problema prezentata in cadrul seminarului a fost ca prezentarea de pe internet a pensiunilor turistice din Delta Dunarii este deficitara si ca ar fi foarte important ca turistii vestici sa poata accesa unul, cel mult doua, site-uri pe Internet, care sa contina intreaga oferta turistica din aceasta zona.

"Nu suntem o destinatie uitata intr-un colt de tara, ci suntem o destinatie care concureaza cu destinatii consacrate, ca Rusia, Kamceatca, Norvegia. Nu am avut foarte multi turisti pentru ca imaginea pe care ei o au despre noi este ca nu suntem siguri si curatenia lasa de dorit. Daca noi vom reusi sa transmitem mesaje pozitive prin brandul pe care il cream, prin calitatea serviciilor inainte ca ei sa ajunga aici, avem o mare sansa sa fim o destinatie favorita. Dar noi inca nu ne comportam ca o destinatie ecoturistica, pentru ca nu intelegem si nu dorim acest lucru. Din punct de vedere al imaginii, pe plan european, ca piete de turism, ne luptam cu Bulgaria, Croatia si cu Muntenegru. Noi trebuie sa fim foarte atenti, deoarece atentia pe mediu nu este un moft, ci incepe sa devina o cultura in Europa de Vest", a concluzionat Andrei Blumer.

Operatorii turistici din Delta Dunarii considera insa ca problemele cele mai mari in Delta Dunarii nu sunt pachetele turistice, ci lipsa unei infrastructuri adecvate, ceea ce face ca si calitatea serviciilor sa fie inferioara celei din Occident.

"Am participat la foarte multe seminarii si stiu ca se fac diverse planuri si proiecte, numai ca noi exact cu implementarea stam prost. In realitate, nimeni nu face nimic, si eu, pana acum, nu am vazut ca exista un sistem de administrare a deseurilor. La Mila 23, de exemplu, nu este o groapa de gunoi si majoritatea celor de acolo deverseaza deseurile direct in Dunare. Eu am o pensiune mica si stiti ce fac cu gunoiul? Il ard, deci poluez. Ideea este ca sunt bani veniti de la Uniunea Europeana si la Minister si la Administratia Rezervatiei Biosferei sau la alte institutii, dar nimeni nu face nimic cu acesti bani. E foarte greu sa fac o pensiune la standardele europene. Se dau amenzi colosale pentru deversari de deseuri insa de ce nu vine statul cu banii aceia multi primiti de la Uniunea Europeana sa faca o retea de gestionare a deseurilor? Autoritatile, in ciuda numeroaselor sisteme de implementare despre care se vorbeste, si despre numeroasele proiecte virtuale, nu fac nimic si pana la ora asta nu s-a implementat nimic", a declarat Roman Stefan Condratov, patronul unei pensiuni din Delta Dunarii, prezent la seminarul de miercuri de la Tulcea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: