Firma chineza Ping An cumpara jumatate din divizia Fortis de administrare de active

Data publicarii: 20-03-2008 | International

Compania Ping An Insurance, a doua firma de asigurari de viata din China, a acceptat sa plateasca 2,15 miliarde euro (3,4 miliarde dolari) pentru divizia de administrare a activelor a bancii Fortis, au anuntat cele doua companii, relateaza Reuters.

In acelasi timp, Ping An si-a majorat participatia la grupul financiar belgiano-olandez pana la 4,99% din actiuni, de la 4,18% cat avusese anterior, se spune intr-un comunicat al celor doua companii. Actiunile pentru majorarea detinerii au fost cumparate pe piata de capital, a spus o purtatoare de cuvant a grupului Fortis, citata de Reuters.

Ultima din seria de tranzactii in care o companie chineza face achizitii straine, afacerea extinde relatiile existente intre Fortis si Ping An, cel mai mare actionar al companiei europene, si contribuie la indeplinirea obiectivelor strategice ale Ping An privind cresterea diviziilor de asigurari, de banca si de administrare a activelor.

Fortis va obtine, prin tranzactie, o injectie de fonduri de care avusese mare nevoie pentru a-si consolida baza de capital, ce fusese erodata ca urmare a finantarii achizitiei afacerilor din Olanda ale ABN Amro si a diviziei acesteia de gestiune a activelor si ca urmare a deprecierii activelor in contextul crizei creditelor.

Directorul general al Fortis, Jean-Paul Votron, a spus ca tranzactia este "o oportunitate unica pentru accelerarea planurilor de crestere a diviziei de management al activelor, mai ales pe piete cu rate mari de crestere cum este China si, in general, piata asiatica".

Merrill Lynch a oferit consultanta Fortis in cadrul tranzactiei, in timp ce Ping An a fost reprezentata de JP Morgan.

NewsIn