Retailerii si producatorii din industria alimentara vor avea un Cod de Bune Practici

Data publicarii: 20-03-2008 | Economie

Producatorii si procesatorii din industria alimenara si retaileri au decis in cadrul sedintei de miercuri intocmirea si transmiterea catre Guvern a unui memorandum pentru infiintarea unui Cod de Bune Practici si organizarea de intalniri pe sectoare de activitate.

"Concluziile intalnirii au fost ca Ministerul agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ministerul Economiei si Finatelor si Ministerul pentru IMM, Comert Turism si Profesii Liberale sa propuna saptamana viitoare in cadrul sedintei de Guvern un memorandum si pentru infiintarea unui Cod de Bune Practici si organizarea de catre MADR a uni calendar de intalniri pentru discutii in functie de sector: carne, lapte, zootehnie etc.Noi avem datoria sa cream acest cadru pentru ca ei sa poata purta un dialog civilizat", a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

Acesta a precizat ca problema producatorilor, procesatorilor si retailerilor ar pute fi rezolvata in cateva saptamani. "Nu cred ca dupa o discutie de doua, trei ore se poate rezolva problema, dar este important ca am stat la aceeasi masa si ca am dat startul la discutii, insa negocierile trebuie sa se poarte in continuare intre dansii. Sper ca modul in care se va constitui pretul sa fie mult mai transparent", a mai spus Dacian Ciolos.

Presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu, a declarat ca autoritatea de concurenta are nevoie de probe pentru a actiona in acest caz. "Nu putem da solutii de azi pe maine deoarece avem nevoie de probe", a spus Oprescu.

Reprezentantii producatorilor din industria alimentara au declarat ca o parte din reprezentantii retailerilor au fost de acord cu propunerile lor. "Majoritatea retailerilor au avut o pozitie pasiva, iar o parte chiar au agreat propunerile noastre, insa au existat si reprezentanti ai retailerilor care ne-au jignit spunand ca produsele romanesti nu sunt de calitate si ca putem oricand sa ne retragem pentru ca vor gasi inlocuitori", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu,  reprezentantii Selgros si Auchan au avut o reactie agresiva contrara propunerilor producatorilor. "A fost o reactie vehementa de la Selgros si Auchan care au venit in Romania sa ne invete comert afirmand printre altele ca produsele noastre sunt de proasta calitate", a spus Frumosu.

La intalnirea desfasurata la sediul MADR au participat reprezentanti ai celor mai mari lanturi de retail internationale prezente si in Romania: Kaufland, Selgros, Metro, Real, Carrefour, Auchan si Cora.

In urma cu doua saptamani, patronatele si sindicatele din industria alimentara au propus elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

Astfel, patronatele si sindicatele sustin ca supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunand producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici.

De asemenea, "lipsa de transparenta" a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60%, in timp ce producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi.

Prin urmare, patronatele si sindicatele din industria alimentara vor demara o serie de actiuni comune precum: elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, avizat de Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor; incheierea unui accord intre reprezentantii industriei alimentare din Romania si cei ai supermarketurilor privind practicile comerciale; solicitarea unei  reglementari legislativa in domeniul practicilor comerciale si extinderii supermarketurilor.

NewsIn