BCE se apropie de momentul in care va trebui sa ia masuri in privinta aprecierii puternice a euro

Data publicarii: 21-03-2008 | International

Aprecierea pana la un nou nivel record a euro, din aceasta saptamana, a apropiat moneda si mai mult de nivelul la care ar putea forta Banca Centrala Europeana sa intervina pe pietele de schimb valutar, dar in prezent banca prefera sa isi continue discursurile decat sa ia masuri, scrie Reuters.

Doar daca euro ar urca intr-un ritm alert catre 1,65 dolari/euro, de la nivelul actual de 1,54 dolari/euro, BCE si Federal Reserve si-ar putea reevalua prioritatile economice si ar lua in considerare un plan comun pentru a opri miscarile dezordonate ale dolarului.

Deprecierea dolarului ar trebui sa reprezinte o amenintare pentru stabilitatea financiara la nivel global si nu doar pentru previziunile legate de inflatia din Statele Unite, iar perspectiva unei interventii asupra cresterii economice din zona euro ar trebui sa fie o optiune reala.

Interventia asupra valutelor ar trebui sa fie sustinuta de cooperarea celorlalte banci centrale cum ar fi Bank of Japan, Bank of England si Banca Nationala a Elvetiei, iar asteptarile de acum sunt ca o miscare surpriza ar inrautati turbulentele financiare, decat sa le amelioreze.

"Pietele sunt suficient de volatile. Nu este nevoie sa adaugam tensiune aceste situatii, neavertizand oamenii", a spus o sursa din cadrul uneia dintre membrele dezvoltate economic din G7, care a adaugat ca acest argument a blocat la randul lui schimbarile in politica de schimb valutar a grupului G7.

"In mod clar ne apropiem din ce in ce mai mult de o interventie", a spus liderul cercetarilor pe piete de schimb valutar de la Caylon, Mitul Kotecha.

"Volatilitatea pe pietele de schimb valutar a crescut semnificativ in ultimele saptamani, in special in ultimele zile si exista un risc care isi face simtita prezenta ca dolarul va fi coplesit", a adaugat Kotecha.

Dar nici Kotecha si nici un alt strateg valutar nu considera ca bancile centrale sunt pregatite sa ia masuri la acest moment.

"Nu ar fi o surpriza daca acestia ar fi fost in contact cu anumite conditii de pe piata, care ar necesita interventii. Dar nu ne asteptam la nimic pana cand euro nu va atinge nivelul de 1,60-1,65 dolari/euro", a adaugat acesta. 

Intre timp, BCE va mentine, probabil, discursurile in speranta ca va putea evita un razboi hotarator cu pietele asupra evolutiei euro - o lupta care, odata pierduta ar putea zgudui credibilitatea bancii centrale si ar cauza si mai multe turbulente.

"Valoarea reala a acestei situatii este ca din moment ce cei care fac politicile discuta din ce in ce mai mult despre acesta, inseamna ca sunt mai aproape de momentul in care vor actiona. Eu cred ca este vorba de fapt despre opusul acestei variante, o strategie destinata evitarii unei situatii in care trebuie sa actioneze", a spus un economist al G7 de la Tullet Prebon, Lena Komileva. 

Fara cooperarea Statelor Unite, nu poate avea loc nici o interventie a bancilor centrale de pe glob pentru a sustine doalrul, iar, pentru moment, un dolar slab este un intaritor pentru economia suferinda a SUA.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a facut referiri in mod repetat la  angajamentul Statelor Unite fata de un dolar puternic, iar un membru al Consiliului Guvernator, Yves Mersch a declarat luni pentru Reuters ca dolarul are in plus o "responsabilitate speciala".

Julian Callow, analist al Barclays Capital, a declarat ca acestea si comentariile lui Bini Smaghi reflecta anumite preocupari in cadrul BCE asupra faptului ca slabirea dolarului va impinge China si alte economii in crestere din Asia si statele arabe din Golf sa abandoneze brusc cotatiile propriilor monezi in functie de dolar, starnind astfel si mai mult haos.

Aceasta amenintare este unul din factorii cheie care ar putea impinge trezoreria SUA si Federal Reserve sa sustina si mai mult dolarul.

"Este nevoie de doi care sa intervina, iar Statele Unite nu par sa fie interesate. Cresterea economica este prima ingrijorare pentru Fed", a spus Callow.

"Singurele circumstante in care acest lucru s-ar schimba ar fi cele in care administratia SUA ar incepe sa resimta ca volatilitatea dolarului incepe sa aiba un impact negativ asupra economiei SUA la un nivel la care efectul pozitiv al unui dolar slab asupra exporturilor americane ar fi anulat", a adaugat Callow.

"Inca suntem departe de aceasta", a concluzionat Callow.

NewsIn