Ford va investi in Romania aproximativ un miliard de euro pe an

Data publicarii: 21-03-2008 | Afaceri

Investitiile Ford in Romania se vor ridica la aproximativ un miliard de euro pe an pentru urmatorii patru ani iar numarul de angajatilor de la uzina din Craiova se va dubla, a anuntat, vineri compania Ford.

Pana in anul 2012, Ford se asteapta sa investeasca in Romania aproximativ un miliard de euro pe an pentru a sustine operatiunile din Craiova. Numarul de angajati ai fabricii se va dubla, ajungand la 7.000 de la cei 3.900 de angajati din prezent,  iar productia anuala de vehicule si motoare va creste la 300.000 de unitati pentru fiecare din cele doua categorii.

"Aceasta fabrica se alatura altor sapte uzine de asamblare, precum si celor 13 fabrici de productie de motoare, transmisii, turnare, forjare, matritare, piese si componente (incluzand companiile joint venture) din intreaga Europa (...). Printr-o investitie de 675 milioane de euro, suntem hotarati sa transformam uzina din Craiova intr-un centru de productie auto de ultima generatie, competitiv la nivel international", a declarat pre;edintele Ford Europa, John Fleming.

Ford Motor Company este, incepand de vineri, actionarul majoritar al fostului centru de productie auto, Automobile Craiova. Finalizarea tranzactiei a avut loc in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul  fabricii din Craiova, prin semnarea documentelor oficiale de catre Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de Privatizare a Automobile Craiova si Lyle Watters, Director  Business Strategy al Ford Europa.

La ceremonie au asistat Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu si Presedintele - CEO al Ford Europa, John Fleming.

Ford a platit Guvernului Romaniei 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova. Producatorul american s-a angajat totodata la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar si pentru suplimentarea numarului de angajati.

Primul vehicul Ford produs in Romania va fi Transit Connect si va iesi de pe linia de productie la jumatatea anului 2009, a declarat presedintele Ford Europa, John Fleming.

De asemenea Jonh Fleming a confirmat ca productia celui de-al doilea vehicul va incepe in 2010. "Prima noastra masina romaneasca va fi produsa numai la Craiova. Va fi un model din clasa mica - nu noua Fiesta - si se va pune in vanzare pe toate pietele noastre europene. Din ratiuni de confidentialitate, nu va pot dezvalui mai multe in acest moment", a spus acesta.

Ford Europa asigura productia, vanzarea si service-ul vehiculelor Ford in 47 de piete, inclusiv Rusia si Turcia. Primele vehicule Ford au fost aduse in Europa inca din anul 1903, in acelasi an in care a fost infiintata Ford Motor Company. Ford Europa dispune in prezent de aproximativ 67.500 de angajati. In plus fata de Ford Motor Credit Company, operatiunile Ford Europa includ Divizia Ford de Servicii Clienti si 21 de fabrici de productie, inclusiv joint- venture.

In 2007 compania a produs si a vandut aproape 1,9 milioane de vehicule in Europa si a inregistrat un profit brut de 997 milioane de dolari.

NewsIn