Ministerul Economiei si Finantelor cauta amplasamente pentru constructia unor noi reactoare nucleare

Data publicarii: 21-03-2008 | Economie

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri, in timpul unei vizite la Combinatul de Apa Grea de la Drobeta Turnu Severin, ca, in momentul de fata, se cauta amplasamente in tara pentru noi reactoare nucleare, energia atomica fiind singura sansa de independenta energetica a tarii.

"Probabil ca la Cernavoda ne vom opri la reactorul nr. 4, dar in momentul de fata cautam noi amplasamente in tara pentru constructia unor reactoare nucleare, astfel ca este foarte posibil ca la aceasta uzina sa se produca in viitor mult mai mult decat cele 1.100 tone planificate. Singura sansa pentru Romania ca sa aiba independenta energetica este energia nucleara si din acest motiv va fi promotorul productiei de energie electrica bazata pe tehnologie nucleara", a declarat Varujan Vosganian.

Ministrul a adaugat ca, practic, pentru punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, uzina de apa grea de la Dr. Tr. Severin trebuie sa produca 1.100 tone, iar pana in momentul de fata a livrat doar 274,5 tone.

Totodata, ministrul economiei si finantelor a precizat faptul ca pretul la energie electrica nu a fost marit timp de un an calendaristic, 1 aprilie - 31 martie, datorita energiei produse de reactorul 2 de la Cernavoda. "In ultimul an, pretul energiei electrice a reusit sa ramana neschimbat si acest lucru se datoreaza si uzinei de aici, care a livrat apa grea pentru reactorul nr. 2. In negocierile pe care le purtam cu posibili parteneri in constructia reactoarelor nr. 3 si 4 de la Cernavoda, ne gandim sa aducem ca aport de capital si apa grea produsa la Severin. Este important ca apa grea e la noi acasa, ca nu trebuie sa platim transportul pentru a o aduce din alt stat si, in plus, calitatea acesteia este cu totul remarcabila", a mai spus Varujan Vosganian.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: