PPF Investments cere 78 milioane euro de la Generali pentru Ardaf si Rai Asigurari

Data publicarii: 22-03-2008 | Afaceri

PPF Investments, vehicul de investitii inregistrat in Insulele Jersey, vrea sa vanda "la pachet" catre Generali PPF Holding, pentru 78,4 milioane euro, societatile Ardaf si Rai Asigurari, pe care le-a cumparat in urma cu doi ani cu 40 milioane euro, arata un articol din Hospodarske Noviny (HN).

Generali PPF Holding este o companie cu capital mixt in care Assicurazioni Generali detine 51% din actiuni, iar grupul financiar ceh PPF Group are 49% din capital.

PPF Investments vrea 2 miliarde coroane cehesti (peste 78 milioane euro) pentru cei doi asiguratori din Romania, adica dublu comparativ cu investitia initiala de 40 milioane euro, potrivit publicatiei cehe.
Fondul de investitii din Jersey, creat cu capitaluri cehesti si care a fost condus o perioada de Michal Susak - implicat in scandalul Credit Suisse de la Bucuresti - mai este actionar la MKB Romexterra Bank, Continental Hotels si Office Development I.

Grupul italian Generali vrea sa cumpere jucatori din zona Europei Centrale si de Est, pentru care a pregatit circa 1 miliard euro, si este interesat in special de pietele din Romania si Turcia, declarase directorul executiv al Generali, Sergio Balbinot la sfarsitul lunii ianuarie.

Generali vrea sa ajunga la cota de piata de 10% la orizontul lui 2012 in zona Europei Centrale si de Est, ca urmare a companiei mixte fondate cu PPF Group din Cehia.

Generali face parte dintre companiile acceptate pentru inceperea discutiilor de preluare a Asiban, pe care vrea sa o cumpere pentru a-si consolida afacerile in regiune. In afara de Generali, de preluarea Asiban mai sunt interesate companiile Axa, Groupama (ambele din Franta), Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

Compania Generali, al treilea asigurator din Europa, si PPF Group, prin intermediul celei mai mari firme de asigurari din Republica Ceha - Ceska pojistovna - si-au fuzionat activele de asigurari din regiunea Europei Centrale si de Est, pentru a crea cel mai mare jucator din sectorul regional al asigurarilor.

Holdingul vrea sa deruleze operatiuni in 12 tari din Europa Centrala si de Est, primele fiind Republica Ceha, Slovacia, Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croatia si Kazahstan.

Grupul italian de asigurari Generali este prezent in Romania printr-o subsidiara - Generali Asigurari - ce desfasoara toate tipurile de asigurare si prin FATA Asigurari, filiala locala a companiei italiene FATA Assicurazioni, membra a grupului. FATA este specializata in asigurari pe sectorul agricol.

NewsIn