Mediatorul Bancar a primit aprobarea BNR si ar putea deveni functional in 2008

Data publicarii: Astazi, 23-03-2008 | Finante-Banci

Asociatia Romana a Bancilor a primit aprobarea BNR pentru infiintarea Mediatorului Bancar, un proiect care are ca scop rezolvarea eventualelor neintelegeri intre banci si clienti si care ar putea deveni functional pana la finalul lui 2008, a spus sambata seara presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

"Noi am terminat studiul de fezabilitate, suntem in faza de aprobare, avem lumina verde din partea BNR. Probabil ca la sfarsitul acestui an Mediatorul Bancar va fi functional. Intre timp vom avea si codul de conduita si oamenii vor putea citi cu mai mare atentie", a mai spus Ghetea.

El a explicat ca Mediatorul Bancar va da verdicte, stabilind daca, in cazul unui conflict, clientul sau banca are dreptate.

"Ii ramane posibilitatea clientului sa se adreseze asociatiei pentru protectia consumatorului sau chiar instantei. De asemenea, colaboram cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pe aceasta tema - e greu sa spunem a uniformizarii creditelor - dar vrem sa facem un cod de bune practici in care sa mentionam principalele elemente care ar trebui introduse in contractul de credit pentru ca protectia consumatorului sa fie de acord si clientii sa fie protejati", a precizat presedintele ARB.

Declaratiile lui Ghetea au fost facute in cadrul unei emisiuni in care s-a dezbatul cazul unora dintre clientii Unicredit Tiriac Bank, care sustin ca banca a majorat comisioanele pentru credite fara ca in contracte sa existe o clauza care sa permita aceasta masura.

Astfel, cateva sute de clienti ai bancii Unicredit Tiriac au depus plangeri la sucursalele de la care s-au imprumutat, dar si la alte institutii, pentru ca banca a marit, incepind din luna ianuarie, comisionul de administrare a soldului. Oamenii spun ca nu exista nicio clauza in contract care sa permita bancii sa mareasca aceste comisioane.

Mai mult, banca a recunoscut ca a gresit in cazul a 20.000 de clienti, carora nu ar fi trebuit sa li se aplice modificarile. In cazul unora dintre clienti, comisionul a crescut de la 0,2% la 0,5%.

Unicredit Tiriac Bank a decis sa permita clientilor sa se refinanteze de la alte banci sau sa ramburseze creditul cu comision zero pana la 31 martie.

"Unicredit Tiriac Bank opereaza pe o piata care e in continua miscare si noi stim ce s-a intamplat in ultimele luni pe pietele internationale. Turbulentele au antrenat o crestere substantiala a costului refinantarii, care se transpune in cresterea costurilor creditelor. La cea mai mare parte a creditelor, noi am redus dobanda si am crescut comisionul", a explicat presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank, Dan Pascariu.

NewsIn