Criza creditelor din SUA: bancile acorda imprumuturi pentru ziua de plata

Data publicarii: 24-03-2008 | International

Criza creditelor ipotecare ii ingroapa pe americani in datorii. Tot mai multi cetateni se gasesc in imposibilitatea de a-si plati imprumuturile ipotecare si recurg la asa numitele credite pentru ziua de plata.

Cifrele prezentate de agentiile de credit non-profit sunt tot mai ingrijoratoare. Cum sute de mii de americani nu mai au resursele necesare pentru a-si plati ipotecile, o mare parte dintre ei apeleaza la imprumuturile pe termen foarte scurt, insa cu dobanzii uriase. Asta ii ingroapa tot mai mult ii datorii si are un impact negativ asupra mult asteptatei reveniri a economiei Statelor Unite. Asa numitele "imprumuturi pentru ziua de plata" se acorda pe o perioada de doua saptamani, iar dobanda poate ajunge chiar pana la 800%. Astfel pentru un credit de 325 de dolari, un american va avea de platit aproximativ 793 de dolari.

In Cleveland, un stat greu lovit de criza creditelor, o mare parte a bancilor conventionale au fost inlocuite de creditori de o zi, cu reclame atragatoare si puternic ilumintare pe care scrie ca acorda imprumuturi pentru o saptamana sau doua familiilor care nu isi pot plati ipotecile. Reprezentantii acestor companii spun ca majoritatea oamenilor care apeleaza la ei nu mai au nici o alta solutie. Un alt lucru atractiv este faptul ca acesti creditori nu cer decat dovada unui venit fix din partea celor care solicita imprumutul. Insa pe langa costurile exorbitante, imprumuturile pentru ziua de plata, au o parte si mai intunecata....creditorii devin foarte agresivi cand vine vorba sa-si recupereze banii.

Specialistii se arata foarte ingrijorati de raspandirea acestui fenomen. In Ohio de exemplu, un alt stat extrem de afectat de criza subprime, creditorii pentru o zi s-au inmultit mai ceva ca McDonald's si Burger King la un loc. O solutie posibila care ar putea interveni din partea autoritatilor in perioada urmatoare ar fi limitarea dobanzii practicata de aceste companii la 36% pe an.

The Money Channel