Criza economica are la baza si sistemul de prime acordate bancherilor

Data publicarii: 25-03-2008 | International

Actuala criza financiara a fost cauzata, in mare parte, de sistemul "nerezonabil "de prime oferite bancherilor, ce ii determina pe acestia sa isi asume riscuri majore, a declarat pentru cotidianul Independent, laureatul american la premiul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, citat de AFP.

"Sistemul de prime a avut cu siguranta a contributie majora la actuala criza. Acesta a fost conceput pentru a incuraja riscurile, insa a incurajat riscurile excesive. In fapt, sistemul recompenseasza asumarea unor mize", a mai spus economistul.

"Atunci cand lucrurile merg bine, bancherii au parte de prime enorme. Cand lucrurile merg rau, precum in prezent, acestia nu impart pierderile. Chiar daca isi pierd locul de munca, raman cu importante sume de bani", a mai declarat acesta pentru cotidian.

Potrivit articolului aparut in Independent, primele acordate in acest an bancherilor londonezi vor depasi 7,7 miliarde euro, in ciuda deprecierii activelor bancare, ce au atins pana in prezent 77 miliarde euro, in urma crizei creditelor.

"Solutia nu consta neaparat in reducerea primelor, ci in introducerea unei clauze de impartire a pierderilor, ca si in cazul castigurilor, de exemplu blocarea primelor pe o perioada de zece ani: in cazul in care se inregistreaza pierderi in al doilea, al treilea sau al patrulea an, primele vor fi reduse in mod corespunzator", a adaugat fostul presedinte al Bancii Mondiale.

Castigatorul premiului Nobel in 2001 a acuzat, prin urmare, autoritatile de reglementare financiara care "nu au facut ce aveau de facut". "Insasi autoritatile de reglementare nu au urmarit inovatiile aparute in pietele financiare", a adaugat acesta.

Pietele financiare nu au evaluat corect riscurile, este de parere academicianul.

"Acestea nu au inteles si au subestimat natura riscurilor", a mai spus Stiglitz.

NewsIn