Moody's ar putea cobori calificativele MKB Bank din cauza expunerilor la produse structurate

Data publicarii: 26-03-2008 | Finante-Banci

Moody's evalueaza posibilitatea de scadere a trei dintre cele cinci calificative acordate MKB Bank, actionarul majoritar al MKB Romexterra Bank, din cauza expunerilor mari pe segmentul produselor de creditare structurate, cu rol major in declansarea crizei din piata creditelor ipotecare din SUA.

Agentia de rating ia in calcul scaderea calificativelor MKB Bank pentru depozitele pe termen lung in moneda locala (Aa3 in prezent), pentru datoriile in valuta (Aa3 in prezent) si pentru datoriile subordonate in valuta (A1 in prezent).

Ratingul individual (BFRS), care indica nivelul de stabilitate financiara general al bancii MKB (in prezent C-) si calificativul A2 pentru depozitele pe termen lung in valuta au fost confirmate de Moody's, cu perspectivele stabile deja atribuite.

Evaluarea efectuata de Moody's urmeaza deciziei de a analiza o posibila retrogradare a ratingului BFRS al companiei mama a MKB, Bayerische Landesbank. Aceasta masura indica "expunerile semnificative pe care BayernLB le are la produse structurate de creditare si ia in considerare pasii pe care banca sau actionarii ii pot urma pentru a limita sau preveni efectele negative ale portofoliului de produse structurate asupra capitalului bancii", explica analistii de la Moody's.

In ciuda faptului ca ratingul BFRS, care masoara stabilitatea financiara individuala a bancii, nu a fost afectat de expunerile companiei-mama, calificativele pentru depozite si datorii reflecta posibila sustinere din partea BayernLB.

Pe de alta parte, o eventuala scadere a calificativului individual al BayernLB ar reflecta o capacitate mai scazuta a bancii de a sustine MKB si ar duce, in consecinta, si la retrogradarea MKB.

MKB Romexterra Bank, subsidiara grupului financiar MKB - BayernLB, inregistra la finalul anului trecut active de 2 miliarde lei, in crestere cu 63% fata de 2006.

NewsIn