BNR urca dobanda cheie la 9,5% si mentine nivelul rezervelor minime

Data publicarii: 26-03-2008 | Finante-Banci

Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri majorarea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, in conformitate cu asteptarile pietei, insa a mentinul actualul nivel al ratelor rezervelor minime obligatorii cerute bancilor, a anuntat un comunicat al BNR.

Banca centrala a amai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

De altfel, dobanzile la o zi (overnight) din piata monetara, cele mai sensibile la miscarile de tendinta, se repliasera inca de  luni la circa 9,5% pe an, in anticiparea deciziei bancii centrale de miercuri, potrivit dealerilor din piata.

In privinta rezervelor minime obligatorii, unii analisti se asteptau la o micsorare a nivelului acestora.

In prezent, rezervele minime obligatorii solicitate de banca centrala sunt de 20% din pasivele (in care intra mai ales depozitele atrase de la clienti) bancilor in lei si de 40% din cele in valuta, nivel considerat impovarator de bancile comerciale.

Bancile trebuie sa constituie aceste rezerve pana pe data de 23 a fiecarei luni, iar banca centrala a modificat dobanzile pe care le plateste bancilor la aceste rezerve incepand cu perioada 24 februarie - 23 martie 2008. Astfel, BNR a majorat dobanda pe care o plateste la rezervele in lei de la 2,60% la 3,05% pe an si le-a coborat la cele in dolari cu 0,45%, la 0,85%, mentinand in acelasi timp dobanda la rezervele in euro la 1,25% pe an.

"BNR reitereaza ca va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor politicii monetare sa contracareze presiunile inflationiste in vederea revenirii cat mai rapide, intr-o maniera sustenabila, a dezinflatiei pe traiectoria anuntata pe termen mediu", se mai spune in comunicatul bancii centrale, in care se precizeaza ca un comunicat detaliat va fi transmis in jurul orei 14.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: