Pretul curselor transatlantice se va reduce odata cu semnarea acordului ''cer deschis''

Data publicarii: 26-03-2008 | International

Pasagerii zborurilor transatlantice vor beneficia de tarife mult mai mici si de mai multe optiuni legate de orarul de zboruri dupa semnararea acordului "cer deshis", iar oamenii de afaceri care aleg zborurile de lux vor avea parte de o imbunatatire a serviciilor si a gradului de confort, scrie AFP.

"Preturile vor scadea, insa moderat, intre 6 si 10%", a estimat Didier Brechemier, consultant in cadrul cabinetului Roland Berger din Paris.

Preturile vor scadea numai pentru zborurile efectuate de pe aeroportul Heathrow din Londra, amplasamentul dorit de toate companiile. Acest aeroport, care este folosit in prezent numai pentru zborurile catre Statele Unite, de companiile britanice British Airways si Virgin Atlantic si de companiile americane United si American Airlines, "ar urma sa primeasca o multitudine de noi clienti", a estimat un analist din cadrul Oddo Securities, Yan Derocles.

Aceasta in contextul in care preturile practicate pentru zborurile cu plecare din Heathrow sunt cu aproximativ 15% mai mari decat cele din alte aeroporturi europene.

Un razboi al preturilor nu ar trebui insa sa aiba loc la Londra. Deja foarte competitiva, piata Atlanticului de Nord a inregistrat o incetinire in ultimul an, pe fondul crizei economice din Statele Unite.

"In ceea ce priveste marjele companiilor aeriene, putem spune ca nu este benefica o concurenta a tarifelor", a mai spus Brechemier. Companiile aeriene au fost afectate in ultima vreme, in mod deosebit, de scumpirea kerosenului.

"Pe alte aeroporturi nu estimam deocamdata niciun impact, decat in cazul in care un nou concurent vine cu o politica a preturilor deosebit de agresiva, ceea ce nu se intrevede in viitorul apropiat", a adaugat Derocles.

Pasagerii vor beneficia si de mai multe optiuni in legatura cu orarul de zboruri. In schimb, analistii estimeaza ca vor fi mai putine rute noi, pentru ca putine dintre acestea vor fi rentabile.

Cei care vor avea cel mai mult de castigat in urma acordului ar trebui sa fie oamenii de afaceri care calatoresc din Londra catre Statele Unite. "Companiile aeriene se vor lupta pentru sectorul de lux", potrivit unui analist britanic.

"Sectorul de lux determina rentabilitatea. Daca nu exista in acest sector nici nu merita efortul de a lansa ruta. Pe aeroportul Heathrow, numarul zborurilor de lux este de trei ori mai mare decat pe alte rute", a mai spus Derocles.

"In prezent, un om de afaceri poate lua la orice ora un zbor British Airways pe ruta Londra-New York. Acesta este o practica foarte raspandita. Concurenta va trebui sa reduca preturile pentru a castiga clienti", a adaugat analistul.

In afara tarifelor mai avantajoase, oamenii de afaceri vor trebui sa beneficieze de un plus de confort si de servicii suplimentare. "Vor calatori la bordul unor aeronave mai noi, ceea ce nu se intampla in cazul zborurilor companiei British Airways", a estimat un expert.

NewsIn