UE este ingrijorata de aprecierea euro, mentinand estimarile de crestere pentru 2008

Data publicarii: 26-03-2008 | International

Comisia Europeana si-a facut publice, miercuri, ingrijorarile legate de aprecierea monedei europene, ce se alatura obstacolelor deja existente in calea dezvoltarii zonei euro, insa si-a mentinut estimarile privind o crestere economica de 1,8% pentru anul 2008, informeaza Reuters.

Intr-un raport trimestrial privind economia celor 15 state din zona euro, Comisia Europeana (CE) a subliniat un nivel ridicat de incertitudine in ceea ce priveste durata turbulentelor de pe pietele financiare, costurile crizei si care institutii vor fi afectate mai mult.

Turbulentele au afectat increderea investitorilor si costurile creditelor, ingreunand cresterea.

Cresterea din zona euro va incetini in 2008 din cauza recesiunii economiei americane, potrivit economistilor.

"In cazul zonei euro, impactul unei recesiuni a economiei din SUA va depinde de cursul ratelor de schimb valutar", a anuntat executivul UE intr-un raport.

"Din acest punct de vedere, volatilitatea excesiva si turbulentele ratelor de schimb vor afect cresterea economica", anunta CE.

Observatiile sunt asemanatoare cu o declaratie ce apartine ministrilor de finante ai tarilor din zona euro si Bancii Centrale Europene (BCE), ce s-au reunit in cadrul Eurogrupului, in martie.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a estimat o crestere a produsului intern brut (PIB), insa a observat cresterea riscurilor ce ameninta stabilitatea preturilor pe termen mediu.

"Datele ne confirma estimarile unei cresteri economice moderate", a declarat Trichet.

BCE si-a mentinut dobanda de referinta la 4% din iunie 2007, in timp ce bancile centrale nationale au efectuat reduceri.

Economistii sunt de parere ca BCE va reduce dobanda de referinta in mai sau iunie 2008, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters.

Moneda europeana a atins o cotatie record de peste 1,59 dolari pe 17 martie.

De atunci a scazut, insa in prezent se apreciaza.

Potrivit raportului, rata record a inflatiei, care in februarie a atins 3,3% in termeni anuali, reprezinta un alt risc pentru cresterea economica din zona euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: