Guvernul a aprobat prelucrarea electronica a cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin

Data publicarii: 27-03-2008 | Finante-Banci

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, modificarea legii cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin, astfel incat instrumentele de debit vor fi prelucrate automat in cateva luni, a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

"Primul ministru ne-a anuntat ca a aprobat printr-o ordonanta de urgenta ceea ce am solicitat, modificarea legii cecului, a cambiilor si a biletului la ordin", a spus presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

"Este o adaptare a legii la conditiile actuale, de prelucrare cu mijloace moderne a cecurilor, si probabil ca in cateva luni aceste instrumente de debit vor fi prelucrate automat", a precizat Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Filele cec sunt singurele documente din circuitul bancar care se prelucreaza manual, cu un consum ridicat de hartie si cu foarte multa munca. Crearea lor cu ajutorul tehnologiei informatice va reduce cheltuielile bancilor si comisioanele pe care le platesc clientii, a adaugat Ghetea. 

"Centrala incidentelor de plati, care acum e aproape in exclusivitate alimentata de fraude comise cu cecurile, se va diminua ca volum", a mai spus presedintele CEC.

Carnetele de cec se emit atat pentru persoane fizice, cit si pentru persoane juridice, care le folosesc ca mijloc de plata in magazine, restaurante, hoteluri sau in alte situatii. 

In Romania, carnetele de cecuri se folosesc foarte mult pentru platile din comertul cu ridicata, iar intreprinzatorii le prefera pentru ca isi vand marfa si acopera creditul primit inainte ca cecul sa vina la incasare, a explicat Ghetea.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului de ordin, adoptata miercuri de Guvern, are drept obiect r eglementarea trunchierii (prezentarii electronice la plata a cambiei si biletului de ordin), d efinirea mai clara a cuprinsului semnaturilor de pe cambie si bilet la ordin, precum si c ompletari sau modificari minore ale legii pentru facilitarea trunchierii, care constau in eliminarea foii de prelungire (allonge) si eliminarea referirilor la verso-ul instrumentelor.

Ca urmare, legea reglementeaza posibilitatea de prezentare la plata a cambiei si biletului de ordin in forma electronica, respectiv prezentarea imaginilor instrumentelor originale.

NewsIn