Erste Bank isi vinde catre VIG afacerile de asigurari, inclusiv cele detinute de BCR

Data publicarii: 27-03-2008 | Finante-Banci

Grupul financiar austriac Erste Bank, actionarul majoritat al Bancii Comerciale Romane (BCR), isi vinde afacerile de asigurari, inclusiv cele de pe piata romaneasca, conationalilor de la Vienna Insurance Group (VIG) pentru 1,445 miliarde euro, a anuntat miercuri banca.

"Tranzactia include vanzarea actiunilor tuturor companiilor de asigurari de viata si a companiei de asigurari non-viata apartinand BCR in Romania, precum si acordurile de distributie pe tari, incheiat pe 15 ani intre bancile locale si companiile de asigurari locale", se arata in comunicatul bancii.

Astfel, VIG va cumpara in Romania - dupa obtinerea aprobarilor din partea managementului, consiliului de supraveghere si autoritatilor de reglementare ale pietei de asigurari si din domeniul concurentei -  participatii majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari, de la Banca Comerciala Romana (BCR).

"Cinci procente din BCR Asigurari de Viata vor ramane in posesia BCR, similar situatiei din celelalte tari", se arata in comunicat.

BCR Asigurari de Viata a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 24,8 milioane euro, iar venitul din prime de asigurari non-viata ale afacerilor de asigurari ale BCR a fost de 155,1 milioane euro.

Tranzactia principala include vanzarea de catre Erste Bank a societatii de asigurari Sparkassen Versicherung si a subsidiarelor acesteia din Europa Centrala si de Est: Pojistovna Ceske Sporitelny (Cehia), Poistovna Slovenskej sporitelne (Slovacia), Erste Sparkassen osiguranje (Croatia) si Erste Sparkassen Zrt (Ungaria).

"Cu prilejul acestei tranzactii, Erste Bank si VIG au dovedit ca o cooperare pe termen lung intre partneri independenti nu are nevoie de structuri de actionariat incrucisate. In plus, prin intermediul acestei tranzactii beneficiem de puternica baza de clienti a VIG in Europa Centrala si de Est, care creeaza un potential suplimentar de vanzari incrucisate pentru noi", a declarat directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, citat in comunicat.

Vienna Insurance Group controleaza deja in mod direct pe piata din Romania companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, Unita, cu 99,99% din titlurile societatii, si Asirom, achizitionata recent. I ndirect, VIG detine si companiile Omniasig Asigurari de Viata - controlata, printr-o participatie de 50%, de Omniasig - si Agras, la care Unita are 75,7% din capital.

Dupa preluarea Asirom, Vienna Insurance Group ajunsese la o cota de circa 27% pe piata asigurarilor din Romania.

Tranzactia dintre Erste si VIG este mai larga, vizand o cooperare privind distributia pe 15 ani.

"In cadrul acordului, ambele parti isi iau angajamentul sa vanda produsele celuilalt partener prin intermediul canalelor de distributie proprii si sa le acorde tratament preferential. VIG va avea, prin urmare, acces la cele peste 2.900 de filiale cat si la un numar de peste 16 milioane de clienti ai Erste Bank din regiune. La randul sau, Erste Bank castiga acces la aproape 10 milioane de clienti ai VIG, in acele tari in care ambii parteneri au o prezenta activa", se precizeaza in comunicatul Erste. 

Cele doua grupuri nu sunt la prima tranzactie, dupa ce Erste Bank a vandut VIG in 2004 afacerile de asigurari non-viata ale subsidiarei din Republica Ceha.

"Pentru a intari parteneriatul in ceea ce priveste canalele de distributie, Erste Bank si subsidiarele locale vor pastra, fiecare, 5% din asigurarile de viata locale", mai mentioneaza banca, in comunicatul de miercuri.

Banii incasati de Erste in urma tranzactiei ar putea avea un efect net - dupa plata intereselor minoritare - asupra profitului IFRS consolidat de circa 1 miliard de euro.

Finalizarea tranzactiei dintre cele doua grupuri austriece este planificata pentru al treilea trimestru din 2008, insa depinde de aprobarile autoritatilor de supraveghere.

NewsIn