Vosganian: Contributia Romaniei la urmatoarea revizuire bugetara a UE nu trebuie sa creasca

Data publicarii: Astazi, 28-03-2008 | Finante-Banci

Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a declarat ca tara noastra contribuie suficient la bugetul UE, dar ca urmatoarea revizuire a fondului comunitar ar trebui sa presupuna o mai mare transparenta, iar contributia statelor membre sa se faca in functie de dezvoltarea economica a acestora.

"Romania are ca obiective prioritare, pentru perioada urmatoare, atingerea convergentei nominale si a celei reale - acest lucru insemnand ajungerea la un nivel de trai, in tara noastra, comparabil cu cel din UE, si intrarea in zona euro", a spus Vosganian. "Directia de dezvoltare a Romaniei, pe termen mediu, este cea a UE si prevede o politica de coeziune si o politica agricola comunitara", a precizat ministrul.

Vosganian este de parere ca o politica agricola ar facilita accesul tinerilor din mediul rural la studii universitare. "Intre 5% si 10% din studentii romani provin din mediul rural, deoarece accesul la invatamantul superior este dificil, iar politica agricola este o componenta a accelerarii accesului tinerilor din mediul rural la invatamantul superior", a explicat ministrul de Finante.

"Din perspectiva Romaniei, dezbaterea privind bugetul comunitar este importanta perntru ca ea se suprapune pe o dezbatere interna privind imbunatatirea strategiei bugetar-fiscale", a precizat Vosganian.

Ministrul a aminitit ca actuala strategie bugetara cuprinde cateva elemente importante de armonizare, cum ar fi stabilitatea fiscala, cresterea veniturilor bugetare, printr-o mai buna administrare si prin reducerea economiei naturale si a celei subterane, eficienta folosirii banului public, prudentialitate si predictibilitate.

Pe de alta parte, ministrul a subliniat ca autoritatile romane sunt intr-un proces de adaptare la metodologia europeana, in ceea ce priveste bugetul general consolidat si in privinta indicatorilor statistici.

"Suntem intr-un proces amplu de informatizare a sistemului de administrare fiscala si am inceput demersurile metodologice pentru elaborarea bugetului multianual", a declarat Vosganian. Potrivit oficialului roman, MEF va prezenta Guvernului, la jumatatea lunii aprilie, un document privind contributia Romaniei la bugetul european.

Romania va plati, in 2008, la bugetul UE cu 300 milioane lei mai mult fata de 2007

Contributia Romaniei la bugetul UE va fi, in 2008, de 4,2 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), in crestere fata de suma datorata pentru 2007, de 3,9 miliarde lei, urmand ca pentru perioada 2009-2011 suma datorata sa se mentina in jurul valorii de patru miliarde lei, dar sa scada ca pondere in PIB.

Contributia estimata pentru anul 2008 este de 4,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 1,13% din totalul resurselor proprii din bugetul comunitar si circa 0,96 % din PIB-ul Romaniei, potrivit proiectului de buget pentru 2008. Romania va avea de platit la bugetul Uniunii Europene, in 2009, suma de 4,15 miliarde lei ( 0,85% din PIB), in 2010 va avea de achitat 4,58 miliarde lei (0,85% din PIB), iar in 2011 contributia va fi de 4,7 miliarde lei (0,79% din PIB).

"Estimarile pentru perioada 2008-2011 privind contributia Romaniei la sistemul comunitar s-a realizat pe baza limitelor de cheltuieli din Cadrul Financiar 2007-2013 si a cresterilor economice pe termen lung prognozate de Comisia Europeana pentru construirea acestui Cadru", potrivit bugetului pentru 2008.

Romania a platit Uniunii Europene cele 1,1 miliarde euro ce reprezinta contributia la bugetul comunitar pentru anul 2007, declara, in luna decembrie, secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Alice Bitu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Romania a incasat 1,6 miliarde euro pe 2007, fonduri europene. In 2008, soldul net va ramane pozitiv si va fi mai mare de 500 milioane euro. Cu siguranta, vom primi mai multi bani decat vom da", a mai spus Bitu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: